ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
Απαραίτητα στοιχεία στη διατροφή των αθλητών για να προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά στις απαιτούμενες ποσότητες είναι η ποικιλία και η ισοροπία. Η σωστή επιλογή τροφίμων και ποτών επηρεάζουν τα ενεργειακά υποστρώματα που έχουν στη διάθεσήτους οι αθλητές κατα την άσκηση , τοχρόνο αποκατάστασης μετά το τέλος της άσκησης , την αθλητική απόδοση καθώς και το σωματικό βάρος αλλα και την υγεία του αθλητή γενικότερα.
Σημαντικός παράγων προκειμένου ο αθλητής να πετύχει το μέγιστο αποτέλεσμα της προπονητικής διαδικασίας είναι η επίτυξη ενεργειακής ισοροπίας , ενώ η μείωση του σωματικού λίπους και η αύξηση της μυικής μάζας συντελεί στην υψηλότερη απόδοση.
Οι ενεργειακές απαιτήσεις των αθλητών εξαρτώνται απο το φύλο , το σωματικό βάρος,τον τύπο του αθλήματος ( αντοχή ,ταχυδύναμη), την προπονητική περίοδο και τις κλιματολογικές συνθήκες.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
Ανα κιλό σωματικού βάρους η προτεινόμενη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι η ακόλουθη.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 6-10γρ./κιλό σωματικού βάρους.
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 1,2-1,5γρ/κιλό σωματικού βάρους στα αθλήματα αντοχής και 1,6-1,8γρ/κιλό σωματικού βάρους στα αθλήματα ταχυδύναμης.
ΤΑ ΛΙΠΗ πρέπει να περοορίζονται στο 20 -30% της ενεργειακής πρόσληψης με προτεινόμενη τιμή 1,8-2.5γρ/κιλό σωματικού βάρους.
Όταν η ενεργειακή πρόσληψη είναι ελλιπής προκαλεί καθυστερημένη εμμηναρχή και διαταραχές εμμήνου ρύσεως, μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και χαμηλό ανάστημα μείωση της μυικής μάζας και της οστικής πυκνότητας ,μεγαλύτερο κίνδυνο κόπωσης και τραυματισμού , αργή αποκατάσταση και χαμηλή αθλητική απόδοση ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και αφυδάτωση.
Σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών βρίσκονται οι αθλητές που εφαρμόζουν υποθερμιδικά διαιτολόγια , αποκλείουν απο το πρόγραμμάτους κάποια τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων , βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης ή ανάρρωσης μετά απο τραυματισμό ή ασθένεια.
Συχνά οι αθλητές υποβάλλονται σε δίαιτα κυρίως αυτοί που συμμετέχουν σε αθλήματα όπου το χαμηλό σωματικό βάρος και λίπος παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοσήτους όπως οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων, σε αθλήματα όπου το μιλρό σωματικό μέγεθος χρειάζεται για να ανταπεξέλθουν οι αθλητές στις απαιτήσεις του αθλήματος ενώ παράλληλα η όμορφη και καλαίσθητη εμφάνιση επηρεάζει τη βαθμολογία π.χ ενόργανη και ρυθμική γυμναστική.
σε αθλήματα όπου το σωματικό βάρος αποτελεί κριτήριο επιλογής κατηγορίας και σε περίπτωση ισοβάθμισης η κατάταξη των μεταλλίων κρίνεται απο αυτό ( άρση βαρών).
Η μεγάλη μείωση του σωματικού βάρους πάνω απο ένα κιλό την εβδομάδα συνοδεύεται απο μεφάλη απώλεια μυικής μάζας και μικρή απώλεια σωματικού λίπους .
Επίσης προκαλεί άδειασμα των αποθηκών γλυκογόνου που με τη σειράτου προκαλεί μειωμένη απόδοση και επανάκτηση του χαμένου σωματικού βάρους.
Συχνό φαινόμενο σε αθλήτριες γυμναστικής εξ΄αιτίας των διατροφικών διαταραχών είναι η πρώιμη οστεοπόρωση.
Η διάγνωσήτης είναι αργοπορημένη και ασαφής και κρύβει κινδύνους για την υγεία των αθλητών καθώς αρνούνται την ύπαρξη των συμπτωμάτων της ασθένειας .
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή μη αποδεκτών τρόπων ελέγχου του σωματικού βάρους ΄οπως αποχή απο το φαγητό και στέρηση νερού συνεπάγεται μείωση της αθλητικής απόδοσης.
Προτείνουμε εξατομικευμένη παρακολούθηση της διατροφής των αθλητών σε συνδυασμό με την κατάλληλη προπ΄πνηση ώστε να βελτιωθεί η απόδοση των αθλητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου