Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

OΛΑ ΓΙΑ ΤΟ DOPING

Tι ει'ναι doping;
Doping ειναι η χορ'ηγηση σε αθλητη' η' η χρ'ηση απο τον ίδιο ενός απαγορευμένου μέσου , που μπορεί να είναι μία ουσία ή μέθοδος ,καθώς επίσης ,και η ύπαρξη στο σώμα του αθλητή ,είτε απαγορευμένου μέσου ,είτε αποδείξεων της χρήσης ενός τέτοιου μέσου.
Απώτερος σκοπός αυτών είναι η τεχνητή μεταβολή και βελτίωση ,παροδική ή μη ,της αγωνιστικής του ικανότητας ,απόδοσης ή διάθεσης ,κατα την διάρκεια των αγώνων,ή και κατα το στάδιο της προπονητικής προετοιμασίας ή η συγκάλυψη μιας τέτοιας μεταβολής,βελτίωσης.
ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ DOPING;
Ο κυριότερος λόγος απαγόρευσης του doping είναι η διαφύλαξη της υγείας των αθλητών. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν για την υγεία των αθλητών είναι διαφορετικοί,ανάλογα με την κατηγορία των ουσιών και τη φαρμακολογικί τους δράση. Βέβαια δεν αφορούν μόνο τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό ή όχι αλλά και όλους εκείνους που γενικότερα αθλούνται για ψυχαγωγικούς σκοπούς και είναι απίθανο να υποβληθούν σε οποιοδήποτε έλεγχο.
Επίσης απαγορεύονται, διότι ο καθένας που τις χρησιμοποιεί προσπαθεί να αποκτήσει ένα άδικο πλεονέκτημα σε βάρος εκείνων που επιθυμούν να προστατέψουν την υγεία τους , ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εξαπατήσει την αθλητική κοινότητα μιας και το doping αντίκειται στους κανονισμούς των αθλητικών ομοσπονδιών και είναι αντίθετο με τις αρχές του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ. Το doping προσβάλει τις ηθικές και ανθρώπινες αξίες του αθλητισμού που αφορούν την αναζήτηση σωματικής ευεξίας και την ευγςνή άμιλλα αποστερρώντας τον αθλητή απο τα ηθικά ,σωματικά και ψυχολογικά ωφέλη , που ο αθλητισμός θα μπορούσε να του προσφέρει.
Το doping στοχεύοντας στη τεχνητή βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων αντιτίθεται σε μία απο τις βασικές αρχές του αθλητισμού του δικαίου και του ανταγωνισμού με ίσους όρους.Με το doping η βασική αρχή ότι οι αθλητικές δραστηρι.οτητες προάγουν την υγεία καταστρατηγείται.
Η ΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ ΤΟΥ DOPING είναι απόλυτα επιβεβλημένη για την προάσπιση τόσο της υγείας των αθλητών όσο και της αθλητικής ιδέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: