Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Χ Ο Ρ Τ Α : Η Θ Ρ Ε Π Τ Ι Κ Η Τ Ρ Ο Φ Η Τ Ω Ν Α Γ Ρ Ω Ν

Ε Π Ι Σ Τ Ρ Ο Φ Η Σ Τ Ι Σ Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ε Ι Σ







Στην εποχή μας γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία η επιστροφή στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή . Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλών ειδών αγριόχορτα που μπορούν κατάλληλα μαγειρεμένα ή σαν φρέσκα ως χορταστική σαλάτα να γίνουν μέρος μιας καθημερινής διατροφικής συνήθειας ,η οποία θα αποτελέσει σύμμαχό μας για μια καλύτερη υγεία.



Στην Ελλάδα παλαιότερα τα χόρτα θεωρούνταν υποδεέστερη τροφή πιθανότατα λόγω του ότι καταναλώνονταν σε αφθονία απο ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Έπαιξαν όμως σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων της διατροφής που πολλές φορές απείλησαν τον ελληνικό πληθισμό.



Ύστερα απο μια περίοδο υποτίμησης της διατροφικής αξίας τους απο τους νεοέλληνες έρχονται ξανά στο προσκήνιο μετά απο έρευνες της προηγούμενης δεκαετίας , που έδειξαν ότι η καλή υγεία των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των Κρητών οφείλονταν και στην κατανάλωση άγριων χόρτων.



Μια τέτοια έρευνα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν το 2005, σύγκρινε δείκτες υγείας απο δύο περιοχές της Κρήτης , όπου στη μια περιοχή ήταν πλούσια η κατανάλωση σε χόρτα ενώ στην άλλη όχι. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο κίνδυνος αθηρωματικής βλάβης ,ήταν πολύ μικρότερος στον πληθυσμό που κατανάλωνε συστηματικά χόρτα.



Τα χόρτα και ειδικότερα τα άγρια που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες Ε,C,Φλαβονοειδή και πολυφαινόλες , συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτικη ικανότητα του οργανισμού.



Επίσης ,τα χόρτα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.



Ένα απο τα πιο διαδεδομένα χόρτα τα οποία βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας είναι τα ραδίκια. Διακρίνονται στα άγρια και ήμερα ραδίκια ή αλλιώς αντίδια.Τα άγρια ραδίκια έχουν πικρή γεύση και έχουν στενά φύλλα.Απο την άλλη, τα ήμερα ραδίκια (αντίδια) καλλιεργούνται κατα τη διάρκεια όλου του χρόνου και είναι πλατύφυλλα με γλυκύτερη γεύση απο τα έγρια ρασίκια.Τα ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1,Β2 και σε ανόργανα στοιχεία όπως Κ,Νa, και Mg.


Iδιαίτερα ονομαστό χόρτο είναι και το αγριομάρουλο . Αφθονεί στα ακαλλιέργητα ελληνικά χωράφια στα άκρα των δρόμων και ξεπετιέται απο τις σχισμές των βράχων.Το αγριομάρουλο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή,(λουτείνη και βολαξανθίνη),βιταμίνες συμπλέγματος Β,βιταμίνη C. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α είναι 4 φορές μεγαλύτερη απο αυτή του κοινού μαρουλιού , ενώ απο ανόργανα στοιχεία περιέχει αρκετό κάλλιο. Φα.ινεται πλέον απο έρευνες ότι είναι αρκετά διουρητικό και αποτελεί διεγερτικό της όρεξης. Επίσης λειτουργεί και σαν βοηθητικό σε ορισμένες δυσλειτουργίες του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως , σε προβλήματα δυσπεψίας ιδιαίτερα στην πλήρη πέψη του λίπους. Επίσης είναι δυνατόν να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής και χρόνιων δερματίτιδων.


Ένα άλλο πολύ γνωστό και δημοφιλές πράσινο της μεσογείου είναι η γλιστρίδα. Είναι αυτοφυής και καλλιεργήσιμη στην Κρήτη.


Στα αρχαία χρόνια η γλιστρίδα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο και ήταν ιδιαίτερα γνωστή η δύναμη του χυμού των φύλλων της. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε α-λινολενικό οξύ το οποίο ανήκει στην ομάδα ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη δόμηση των κυταρικών μεμβρανών.Στις λαϊκές αγορές υπάρχουν ματσάκια απο καλλιεργημένη πλατύφυλλη γλιστρίδα .


Τα πιο γνωστά ζιζάνια της ελληνικής κουζίνας θεωρούνται οι Βρούβες.Στα αρχαία χρόνια οι βρούβες αποτελούσαν ένα πολύ καλό φάρμακο κατά του πόνου του στομάχου και χρησιμοποιούνταν επίσης ως αποτοξινωτικό ρόφημα . Το νοστιμότερο μέρος τους θεωρούνταν τα τρυφερά τους βλαστάρια τα οποία μαζεύονταν την εποχή της άνοιξης.

Ένα άλλο πολύ γνωστό χόρτο στην χώρα μας είναι η ζοχιά . Το συναντάμε παντού σε καλλιεργημένους και ακαλλιέργητους τόπους. Συλλέγεται τους χειμερινούς μήνες και αποτελεί θαυμάσιο ορεκτικό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο ενώ επίσης περιέχει βιταμίνη c,θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χυμός τους χρησιμοποιείται σε ασθένειες του ήπατος και του υπογαστρίου.
Ένα άλλο γνωστό αρωματικό χόρτο είναι το μάραθο. Τα φύλλα του συλλέγονται απο τον Ιανουάριο εως τον Ιούνιο , εποχή που ανθίζει το φυτό.Ο μάραθος μπορεί να ενισχύσει την πεπτική λειτουργία ενώ μειώνει σημαντικά τα αέρια του πεπτικού συστήματος. Άτομα που υποφέρουν απο αέρια στην κοιλιά μπορούν να προσθέτουν μάραθο στο γεύμα τους που προκαλεί φούσκωμα συνήθως λαχανικά και όσπρια.
Ένα ιδιαίτερα παρεξηγημένο χόρτο είναι η τσουκνίδα. Όλοι μας έχουμε συνδέσει την τσουκνίδα με έναν έντονο κνησμό όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Οι τσουκνίδες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε σίδηρο και μπορεί να βοηθήσουν αρκετά ενάντια στην αναιμία. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση χάρις στο β-καροτένιο που περιέχει.Βράσιμο επι δέκα λεπτά είναι δυνατόν να εξουδετερώσει τη δράση των ουσιών που προκαλούν ερεθισμό.
Άλλα ακόμη σημαντικά χόρτα που είναι γνωστά για την ευεγετική τους δράση και τα βρίσκου με σε αφθονία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας είναι ο βασιλικός, το θυμάρι, η ρήγανη και πολλά άλλα ακ.ομη στα οποία θα αναφερθούμε σε μία άλλη ανάρτηση
Η διατροφική αξία των χόρτων τα οποία ευδοκιμούν σε πολλά μέρη της πατρίδας μας είναι μεγάλη και μπορεί ο καθένας να τα προμηθευτεί χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος . Το κέρδος είναι διπλό αν συνυπολογίσουμε τα ωφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας σε σχέση και με την ενεργειακή τους πυκνότητα προφυλλάσοντάσ μας απο διάφορες παθολογικές καταστάσεις.πολλά απο τα παραπάνω έχουν δημοσιευθεί απο την διατροφολόγο Κατερίνα Ξανθούλη στο περιοδικό της ΕΓΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: