Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Η ανάγκη για εκγύμναση είναι απαραίτητη και επιτακτική θα έλεγα στην εποχή μας. Μια εποχή όπου η τεχνολογική εξέλιξη αντικατέστησε τη σωματική εργασία με τις μηχανές και μας επέβαλε έναν αυτοματοποιημένο ,καθιστικό,αγχώδη και αφύσικο τρόπο ζωής .
Ζούμε σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει υποκινητικότητα,κινητικοί περιορισμοί με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σιγά σιγά σε βιολογική παρακμή.
Το μόνο αντίδοτο στη βιολογική αυτή φθορά είναι η άσκηση.Και αυτό γιατί με την άσκηση δραστηριοποιούνται όλα τα κύταρα του οργανισμού και βελτιώνεται το μυικό ,το αναπνευστικό και κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα.
ποιά άσκηση όμως είναι η καταλληλότερη για τον καθένα απο εμάς; Ποιός θα καθορίσει το είδος της γυμναστικής και τον τρόπο που θα γυμναστούμε;Ποιός θα συνδιάσει αρμονικά τις παραμέτρους που καθορίζουν τι πρέπει να κάνουμε αλλά και πως πρέπει να το κάνουμε ανάλογα με το φύλο μας,την ηλικία μαςτη σωματική και γενικότερα τη βιολογική μας κατάσταση;
Το κομμάτι αυτό έρχονται να καλύψουν τα γυμναστήρια που με τα κατάλληλα μέσα ηλεκτρονικά ή συμβατικά όργανα,ελεύθερα βάρη κλπ,και τους κατάλληλους ανθρώπους συμβάλουν σε αυτόν τον τομέα.Είναι πολύ σημαντικό για τη σωματική μας εκγύμναση ,να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα μέσα . Για το λόγο αυτό ο εξοπλισμός ενός καλά οργανωμένου γυμναστηρίου είναι ασύγκριτα καταλληλότερος απο μερικά πολυόργανα που μπορούμε να φιλοξενήσουμε σπίτι μας.

ΣΠΙΤΙ Η ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Ένα πολυόργανο σπιτιού σίγουρα πάσχει απο ευχρηστία ,αντοχή,ακαμψία και γυσικά έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις στις σωστές γωνίες και θέσεις εκγύμνασης προκειμένου να εξυπηρετήσεο πολλές μυικές ομάδες . Τα αντίστοιχα ισχύουν για έναν οικογενειακό ηλεκτρικό διάδρομο ή ένα ποδήλατο αλλά και πολλά άλλα όργανα.Ταυτόχρονα έχουν ελαφριά κατασκευή για να μετακινούνται εύκολα και να μην πιάνουν πολύ χώρο.
Αντιθέτως στα γυμναστήρια η στιβαρή κατασκευή των οργάνων και η ειδήκευσή τους σχετικά με τις μυικές ομάδες τα ανεβάζουν σε ένα άλλο προπονητικό επίπεδο μή συγκρίσιμο με τα όργανα σπιτιού.
Η τακτική αλλά και η οργανωμένη εκγύμναση που επιτυγχάνεται ιδιαίτερα μέσω των γυμναστηρίων ,συμβάλλουν στη διατήρηση καλού επιπέδου φυσικής κατάστασης και καθορίζουν το γενικό μας βιολογικό μας επίπεδο. Τουλάχιστον τρείς φορές την εβδομάδα θα πρέπει να ασκείται το άτομο για διάρκεια τουλάχιστον 30 λεπτών κάθε φορά.
Το είδος της άσκησης θα πρέπει να το επιλέγει ο καθένας σε συνεργασία με το γυμναστή του κατα τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρεί την άσκηση ευχάριστη διασκέδαση και όχι καταναγκασμό.Το κατάλληλο περιβάλλον αλλά ακόμη και η παρέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ευχάριστου κλίματος μ΄εσα στο γυμναστήριο.
Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε την άσκηση,τόσο μεγαλύτερο και πιο έντονα είναι τα οφέλη της.Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα έχουμε οφέλη σε οποιδήποτε ηλικία και εάν αρχίσουμε να γυμναζ'ομαστε. Σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε για πρώτη φορά να γυμναστούμε ,ποτέ δεν προσπαθούμε απο την πρώτη μέρα να << δούμε τις δυνάμεις μας>> διότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.Όσο μεγαλύτρη είναι η ηλικία που θα ξεκινήσουμε την άσκηση τόσο πιο προδευτικές θα πρέπει να είναι και οι μεταβολές της έντασης και της διάρκειας. Η προοδευτική αύξηση στη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να γίνεται με μεσοδιαστήματα μιας εβδομάδας ενώ της έντασης απο το ένα στάδιο στο άλλο με μεσοδιαστήματα 8-10 εβδομάδων.Αν κατα τη διάρκεια της άσκησης παρουσιασθεί οποιαδήποτε ενόχληση(δύσπνοια,πόνος στο στήθος,μουδιάσματα στα χέρια,τάση για λιποθυμία κλπ)αυτό θα πρέπει να το αναφέρουμε αμέσως στο γυμναστή και μετά στο γιατρό.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η απόφαση για άσκηση,συνήθως συμπαρασύρει το άτομο και σε αλλαγή τρόπου ζωής.Έτσι πολλά άτομα ξεκινώντας την άσκηση αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα ,να χάσουν βάρος,να κάνουν πιο σωστή διατροφή και γενικά να ξεκινήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Η καθημερινότητα για τους περισσότερους εργαζόμενους είναι σπίτι,αυτοκίνητο,εργασία με διάφορες κακές συνήθειες όπως κάπνισμα ,πολλούς καφέδες,πρόχειρο φαγητό,άγχος,επιστροφή με το αυτοκίνητο,ασανσέρ,σπίτι,φαγητό,ξεκούραση,ΤV,ύπνος.Ο μονοδιάστατος αυτός τρόπος ζωής με έλειψη φυσικής-σωματικής δραστηριότητας και άσκησης έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες. Μυική ατονία και ατροφία,παχυσαρκία,μείωση της αερόβιας ικανότητας ,μείωση της ταχύτητας και της ελαστικότητας ,εκφυλισμός των οστών ,εμφάνιση πόνων σε ολόκληρο το σώμα ,αρτηριοσκλήρωση, κ.α.Σε κάθε περίπτωση η άσκηση βοηθάει τον άνθρωπο να αναπτυχθεί βιολογικά,να έχει ενα κομψό ,δυνατό και εύκαμπτο σώμα αλλά και ένα καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα ικανό να δεχθεί επιβαρύνσεις.
Οι χώροι και οι τρόποι εκγ΄υμνασης σήμερα έχουν αυξηθεί, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε κάποιον να δοκιμάσει τι του ταιριάζει και τι τον διασκεδάζει.
Τέλος θα πρέπει να τονισθεί ότι η άσκηση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα υγιή άτομα . Αντίθετα κάποιοι ασθενείς που πέρασαν κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αρχίσουν μια προγραμματισμένη άσκηση διότι τα οφέλη απο αυτην είναι δεδομένα εφόσον γινεται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και τις υποδείξεις των ειδικευμένων στο αντικειμενο πτυχιούχων γυμναστών.
Υπάρχουν ενδείξεις οτι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου σε ασθενείς που πάσχουν απο στεφανιαία ανεπάρκεια αυξάνοντας τη διάμετρο των στεφανιαίων αρτηριών και την παράπλευρη κυκλοφορία ενώ μειώνει την ευαισθησία για σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών.(περιοδικό εγβε)

Δεν υπάρχουν σχόλια: