Οκτώ κανόνες για ασφαλείς βουτιές στη θάλασσα
21/07/2009Το καλοκαίρι στην παραλία ακούμε συχνά τους μεγάλους να φωνάζουν στα παιδιά να μην μπουν στη θάλασσα μετά από ένα γεύμα. Προτροπή που δεν τηρούν, ωστόσο, εκείνοι πάντα. Γι' αυτό και οι ενήλικοι είναι συχνότερα θύματα από τα παιδιά, καθώς οι ίδιοι αγνοούν τις παραινέσεις τους και βουτούν φαγωμένοι. Για να εξασφαλίσετε πραγματικά ανέμελες, ασφαλείς και απολαυστικές διακοπές στη θάλασσα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μερικά απλά και εύκολα «μη» και «πρέπει». Ενημερωθείτε , και μετά τότε βουτήξτε άφοβα.
Ζούμε σε μια χώρα που περιβάλλεται από χιλιάδες χιλιόμετρα δαντελένιων ακτών τις οποίες απολαμβάνουμε καθ' όλη τη διάρκεια του μεγάλου ελληνικού καλοκαιριού. Δυστυχώς, όμως, εντασσόμαστε μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες συχνότητες πνιγμών.
Οι απολαύσεις της θάλασσας είναι πολλές και το κολύμπι είναι μία από τις μεγαλύτερες. Παρ' όλα αυτά, όμως, για να απολαύσετε τις χαρές της θάλασσας θα πρέπει να τηρείτε απαρεγκλίτως ορισμένους κανόνες, οι οποίοι θα καταστήσουν ασφαλή την κολύμβηση και πραγματική απόλαυση τη θάλασσα.
Ιδού μερικά από αυτά που δεν πρέπει να ξεχνάμε
- Μην κολυμπάτε ποτέ με γεμάτο στομάχι. Είναι ένας πασίγνωστος κανόνας, που δυστυχώς, πολύ συχνά παραβαίνουμε, εκθέτοντας τον εαυτό μας σε σοβαρούς κινδύνους.Το γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό κι επικίνδυνο.
- Μην κολυμπάτε όταν αισθάνεστε αδιαθεσία. Το κολύμπι θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη και απολαυστική άσκηση. Δεν θα πρέπει να γίνεται με εξαναγκασμό ή από υποχρέωση, ούτε όταν δεν νιώθουμε πολύ καλά. Το κολύμπι απαιτεί εγρήγορση και καλή σωματική και ψυχική κατάσταση, για να είναι ωφέλιμο. Όσοι, για οποιονδήποτε λόγο, δεν αισθάνονται καλά, θα πρέπει να το αποφεύγουν. Πολλά δυστυχήματα στη θάλασσα έχουν αιτία το γεγονός ότι κάποιος βούτηξε ή μπήκε στη θάλασσα έχοντας κάποιο πρόβλημα (ζάλη, πονοκέφαλο, τάση για λιποθυμία ή για εμετό, πυρετό, δύσπνοια, κοιλιακά ενοχλήματα, πόνους στο στήθος κ.λπ.).
- Κολυμπάτε πολύ προσεκτικά όταν βρίσκεστε σε άγνωστες θάλασσες. Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κ.λπ.
- Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε απόμακρες παραλίες που δεν γνωρίζετε και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν στο χώρο και άλλα άτομα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια σε ώρα ανάγκης. Η υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και ιδιαίτερα στις κολυμβητικές μας ικανότητες συχνά μας οδηγεί σε επικίνδυνες υπερβολές.
- Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να κολυμπούν χωρίς εποπτεία. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όταν τα παιδιά είναι μικρά και οι παραλίες άγνωστες. Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν κολύμπι, είναι ευνόητο είναι ότι χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη επιτήρηση. Κανείς δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει την εποπτεία περισσότερων των δύο παιδιών.
- Αποφεύγετε το νυχτερινό κολύμπι. Η κολύμβηση τη νύχτα, ακόμη και υπό το φως της πανσέληνου εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και η επικοινωνία περιορίζεται μόνο στην ομιλία και τις φωνές.
- Μην κολυμπάτε μετά από κατάχρηση αλκοόλ. Το οινόπνευμα, εκτός του ότι μειώνει σημαντικά τις αντιδράσεις μας, συχνά μας κάνει να υποεκτιμάμε τους κινδύνους. Παράλληλα, οι εμετοί που συχνά προκαλούνται όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση μέθης ή ημιμέθης, επιδεινώνονται με την πίεση που ασκεί το νερό στην κοιλιά και στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πνιγμού να πολλαπλασιάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
- Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις θα πρέπει πάντα στην αρχή του καλοκαιριού να επισκέπτονται το γιατρό τους και να ζητούν την άδειά του για κολύμπι. Αν οι παραπάνω απλοί κανόνες τηρούνται από τον καθένα μας τότε θα πάψουμε να θρηνούμε κάθε χρόνο τόσα θύματα από πνιγμούς (κι ας είμαστε λαός θαλασσινός οι Έλληνες) .
Συγγραφέας: Αναστάσιος Σπαντιδέας
Παθολόγος, M.D., FCCP, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου