Σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια και σε ηλικία 73 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή στην Αθήνα, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, Σπύρος Λούης. Λίγες ημέρες πριν γιορτάσει την επέτειο για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου (29 Μαρτίου), ο Λούης πεθαίνει πάμφτωχος.
Ο Λούης γεννήθηκε στο Μαρούσι και προέρχονταν από φτωχή οικογένεια, στην οποία αναγκάζονταν να βοηθά τον πατέρα του, ο οποίος ήταν νερουλάς. Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποφασίστηκε να υπάρξει και το αγώνισμα του μαραθωνίου. Από ελληνικής πλευράς έγιναν προκαταρκτικοί αγώνες, με τον πρώτο να πραγματοποιείται στις 22 Μαρτίου, με τον Χαρίλαο Βασιλάκο να είναι νικητής με χρόνο 3 ώρες και 18 λεπτά. Δυο εβδομάδες αργότερα πραγματοποιήθηκε ο δεύτερο προκριματικός, στον οποίο πήρε μέρος και ο Σπύρος Λούης, μετά από παρότρυνση του συνταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου, ο οποίο θυμόνταν την αντοχή του νεαρού Λούη από τη θητεία του τη διετία 1893-1985. Ο Λούης τερμάτισε στην πέμπτη θέση, με τον Δημήτρη Δεληγιάννη να παίρνει τη νίκη.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πήραν μέρος δεκατρείς αθλητές από την Ελλάδα και τέσσερις ξένοι. Από την αρχή του αγώνα, στην πρώτη θέση βρίσκονταν ο Αλμπέν Λερμιζιό, όμως στο 32ο χιλιόμετρο κατέρρευσε λόγω κούρασης. Ο Λούης φέρεται να είχε σταματήσει σε ένα καφενείο στο Πικέρμι, όπου ζήτησε ένα ποτήρι κρασί, υπογραμμίζοντας πως θα κατάφερνε να προσπεράσει τους υπόλοιπους πριν τη γραμμή του τερματισμού.
Ο Λούης κατάφερε να πάρει το προβάδισμα και από τον Τέντι Φλακ (Αυστραλία), ο οποίος δεν άντεξε να διατηρήσει τον ρυθμό του έως το φινάλε της κούρσας. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, οι Έλληνες φίλαθλοι επευφημούσαν τον Λούη, ο οποίος μπήκε πρώτος στο στάδιο και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η επίδοσή του ήταν 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Αμέσως μετά την απονομή του μεταλλίου, ο βασιλιάς Γεώργιος είχε ρωτήσει τον Λούη τι δώρο ήθελε για τη μεγάλη του επιτυχία και εκείνο απάντησε «ένα γαϊδουράκι να με βοηθά, να κουβαλάω το νερό».
Παρά την επιτυχία, ο Λούης δεν ασχολήθηκε ξανά με τον αθλητισμό και εργάστηκε ως αγρότης και ως τοπικός αστυνομικός. Το 1926 ο Λούης κατηγορήθηκε ως πλαστογράφος στρατιωτικών εγγράφων και κατέληξε στη φυλακή, όπου παρέμεινε για ένα χρόνο. Το 1936 ήταν επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, μπαίνοντας στο στάδιο κρατώντας ένα κλαδί ελιάς, υπό το βλέμμα του Αδόλφου Χίτλερ. Λίγους μήνες μετά την ιταλική εισβολή, ο Λούης άφησε την τελευταία του πνοή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου