Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

ΕΞΙ ΒΑΣΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ Νο 2

Στο μεσημεριανό θα σερβίρουμε άσπρο ψωμί , που θα συνοδεύει το κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο κρέας ή ψάρι , το βιομηχανοποιημένο τυρί , και άν τρώμε σε καντίνες ή εστιατόρια πατάτες τηγανισμένες σε κακής ποιότητας στραγγισμένα καμένα λάδια ή λίπη. Ας μή πούμε για τα αναψυκτικά ,τα γλυκά, τα μπισκότακ.λ.π.
Για βραδυνό θα έχουμε επίσης άλλο ένα <<τρόφιμο ευκολίας>>, που δεν χρειέζρται πολύ κόπο να ετοιμασθεί . Δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει τις ελλείψεις και τα κακά αποτελέσματα που του προκαλούν αυτά τα τρόφιμα και που φαίνονται αρκετά χρόνια αργότερα ,όταν εμφανισθούν οι χρόνιες ή άλλες αρρώστιες.
Κι όπως πάνε τα πράγματα ,η παγκόσμια συγκομιδή που έχει πέσει πολύ , τα οικονομικά προβλήματα, η αύξηση του πληθισμού , όλα μας σπρώχνουν να αλλάξουμε ( προς το χειρότερο βέβαια) την διατροφή μας.
Γι αυτό είναι τώρα σημανυικό όσο ποτέ να μάθουμε όσο γίνεται περισσότερα για τα τρόφιμα και τις βιταμίνες.
Η υγεία μας είναι το αποτέλεσμα των τροφών που τρώμε. το σώμα μας απο το κεφάλι ώς τα ακροδάκτυλα ,απο μέσα ώς έξω , η συναισθηματική μας υγεία, το νεανικό μας σφρίγος εξαρτώνται απο το είδος της τροφής μας.
Μια ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να μας εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην ιδανική ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Μή νομίζετε όμως ότι χρειάζεται να γίνουμε παντογνώστες για να κάνουμε μια σωστή δίαιτα. Αρκεί να μάθουμε τη βασική αρχή , ότι μαζί με το κρέας , το ψάρι ή όποια άλλη πηγή πρωτεϊνών δεν πρέπει να λείπουν απο το τραπέζι μας τα λαχανικά , τα φρούτα , τα σιτηρά στη φυσική τους κατάσταση, στην εποχή τους και χωρίς κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.
Το δεύτερο βασικό σημείο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι καταναλωτές και ιδιαίτερα όσοι έχουν παιδιά είναι ότι το αφράτο ψωμί , η άσπρη ζάχαρη και τα αναψυκτικά μας ξεγελούν , κάνοντάς μας να νοιώθουμε χορτάτοι ενώ στην πραγματικότητα μας δημιουργούν υποσιτισμό.
Γιατί μας γεμίζουν με θερμίδες , χωρίς να μας δίνουν και τ ανάλογα θρεπτικά συστατικά και έτσι μας οδηγούν αναπόφευκτα σε ανεπάρκεια βιταμινών και ανόργανων συστατικών.
Το σώμα και το μυαλό μας χρειάζονται βιταμίνες και ανόργανα συστατικά . Αυτά διευκολύνουν χιλιάδες απαραίτητων αντιδράσεων αλλα δεν είναι τα ίδια πηγές ενεργείας . Χρειαζόμαστε τις πρωτεϊνες που υπάρχουν στο κρέας , το ψάρι , τα πουλερικά , και πολλές φυτικές πηγές.. Οι πρωτεϊνες έχουν πάνω απο είκοσι αμινοξέα , απο τα οποία οκτώ είναι απαραίτητα . Το σώμα μπορεί να συνθέσει τα υπόλοιπα δώδεκα απο άλλα αμινοξέα. Εάν όμως λείπει ένα απο τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα , τα άλλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά.
Το ανθρώπινο σώμα είναι <<προγραμματισμένο>>να παίρνει απο τις τροφές τα 40 με 45 θρεπτικά συστατικά ,που χρειάζεται και δεν τα συνθέτει μόνο του , όπως κάνουν τα φυτά.
Χρειαζόμαστε λίπη για θερμίδες και για το σχηματισμό δομικών στοιχείων. Οι υδατάνθρακες που αποτελούνται απο άμυλο και σάκχαρα χρησιμοποιούνται απο το σ.ωμα μας για ενέργεια.
Μετά απο ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες εμφανίζεται μια γρήγορη αύξηση θρυπτοφάνης στον εγκέφαλο , που ακολουθείται απο αύξηση της σεροτονίνης. Και επειδή η σεροτονίνη είναι ένα ισχυρό αγγειοσυσταλτικό , που βοηθάει τον εγκέφαλο στον έλεγχο των λειτουργιών , βλέπουμε ότι με το ανάλογο είδος τροφής μπορούμε να αυξήσουμε , να διατηρήσουμε ή να ελαττώσουμε τα επίπεδα της σεροτονίνης κι έτσι να επηρεάσουμε θετικά ή αρνητικά βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως την αντίληψη και τη σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: