Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

ΠΟΣΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ......ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ

Σύμφωνα με ένα μακρόπνοο επιστημονικό πείραμα που έγινε στην Ελβετία και στο οποίο μετείχαν τέσσερα εκατομμύρια άτομα αποδείχτηκε ότι για κάθε κιλό και κάτι του βάρους ενός ατόμου χρειάζεται να παίρνει απο την τροφή του ένα γραμμάριο πρωτεϊνης.Δηλαδή ένας άνθρωπος 67 κιλά πρέπει να καταναλώνει 60 γραμμάρια πρωτεϊνης την ημέρα.(όχι 60 γραμμάρια κρέας ή άλλης τροφής , αλλά 60 γραμμάρια πρωτεϊνης, που περιέχεται στις τροφές.
Το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα είχε και μία έρευνα που έκανε το 1974 η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Αμερικής.(εδώ ο ίδιος άνθρωπος χρειάζεται 54 γραμμάρια).
Οπαρακάτω πίνακας μας δείχνει ότι οι καθημερινές ανάγκες σε πρωτεϊνη είναι, ανάλογα με την ηλικία και το φύλλο ως εξής.
Η Λ Ι Κ Ι Α ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ 1-3 ΧΡΌΝΩΝ 23
ΠΑΙΔΙΑ 4-6 ΧΡΟΝΩΝ 30
ΠΑΙΔΙΑ 7-10 ΧΡΟΝΩΝ 36
ΑΓΟΡΙΑ 11-14 ΧΡΟΝΩΝ 44
ΑΓΟΡΙΑ 15-22 ΧΡΟΝΩΝ 54
ΑΝΔΡΕΣ 22 ΚΑΙ ΠΑΝΩ 56
ΚΟΡΙΤΣΙΑ 11-14 44
ΚΟΡΙΤΣΙΑ 15-18 48
ΓΥΝΑΙΚΕς 19 ΚΑΙ ΠΑΝΩ 46
ΕΓΚΥΕΣ ΣΥΝ 30
ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΣΥΝ 20
Για να υπολογίζουμε όμως σωστά πόση πρωτεϊνη θα πάρουμε πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς είναι η πρωτεϊνη και σε τί τροφές μπορούμε να τη βρίσκουμε. Γι αυτό ας δούμε πρώτα ποιά στοιχίζει περισσότερο και γιατί.
Φυσικά όπως το καταλάβατε , το πιό ακειβό συστατικό τροφής στον κόσμο είναι η ζωική πρωτεϊνη.
Αγοράζονται σπόροι , πλυρώνονται μεροκάματα για την σπορά ,φυτρώνουν χορταρικά και καρποί με τα οποία -φρέσκα ή ξερά- τρέφονται τα ζώα που μας δίνουν το ακριβοπληρωμένο τους έτσι κρέας . Και το κρέας αυτό δεν μας δίνει περισσότερες πρωτεϊνες απ'όσες θα μας έδιναν τα χορταρικά κι οι σπόροι , αν τα τρώγαμε απ'ευθείας.
Ωστόσο έχουν συμφέροντα απο την πώληση προϊόντων με ζωική πρωτεϊνη χρηματοδότησαν έρευνες που υποστήριζαν ότι το κρέας είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών , γιατί περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε πιό αφομοιώσιμη μορφή.
Έτσι μας είπαν ότι το κρέας είναι πιό υγιεινή τροφή γιατί πλησιάζει περισσότερο στη σύνθεση της ανθρώπινης σάρκας.
Αν όμως αυτό ήταν σωστό , τότε κάθε ζώο θα έπρεπε να τρώει τα ζώα του είδους του. Κι ο άνθρωπος να τρώει ανθρώπους.
Πάντως όσοι είσαστε φανατικοί κρεατοφάγοι ησυχάστε. Δεν έχω σκοπό να σας .....αλλαξοπιστήσω.Αλλά μόνο να σας εξηγήσω πόση πρωτεϊνη είναι απαραίτητο να τρώτε και απο ποιές πηγ΄ες να την παίρνετε.Απο εκεί και πέρα , αν εσείς θελήσετε να παίρνετε διπλάσια ή και ακόμα παραπάνω δικαίωμά σας.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ

Οι χορτοφάγοι υποστηρίζουν ότι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνης για τον άνθρωπο είναι οι ωμοί ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι.Στην ωμή μορφή όλα τα ένζυμα είναι ανέπαφα και τα αμινοξέα δεν έχουν χάσει τη θρεπτική τους αξία.Και περιέχουν όλες τις βιταμίνες,τα μέταλλα,τους υδατάνθρακες και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνης στη φυσική τους μορφή και αμινοξέα στην πλήρη τους μορφή.
Οι πρωτεϊνες των ωμών ξηρών καρπών , των φρούτων και των λαχανικών είναι μεγάλης βιολογικής αξίας.Στο στομάχι μας τα αμινοξέα απαμινώνονται(χάνουν το άζωτό τους)ή μετατρέπονται σε άλλα αμινοξέα.Όταν όμως οι πρωτεϊνες (οι τροφές που τις περιέχουν)μαγειρεύονταιή συντηρούνται τα αμινοξέα γίνονται έδαφος για την καλλιέργεια βακτηριδίων.
Τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα δεν περιέχουν τις τοξίνες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που υπάρχουν στα ζωικά προϊόντα . Το κρέας επίσης υπάρχει κίνδυνος να προέρχεται απο άρρωστα ζώα που είναι γεμάτα αντιβιοτικά ή ορμόνες.Και οπωσδήποτε περιέχει άφθονο ουρικό οξύ.
Η διατροφή μόνο με κρέας κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει υδροχλωρικό οξύ δώδεκα φορές περισσότερο απο το κανονικό.
Τί σημαίνει όμως αυτή η λέξη που όλοι αναφέρουμε αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν σε βάθος?
Πριν απο 140 χρόνια ένας χημικός που λεγόταν Μάλντερ απομόνωσε μια ουσία που περιείχε άζωτο,άνθρακα,υδρογόνο,οξυγόνο και άλλα δευτερεύοντα στοιχεία ( φωσφόρο,θείο,σίδηροκαι ιώδιο)υποστήριξε δε ότι η ουσία αυτή είναι η βάση της ζωής γι αυτό την ονόμασε πρωτεϊνη.Η πρωτεϊνη βρίσκεται παντού σε κάθε τι ζωντανό . Το ανθρώπινο σώμα είναι 70%νερό και 15%πρωτεϊνη.Δηλαδή 10 με 15 κιλά πρωτεϊνη απο την οποία και η μισή να χαθεί δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το άτομο.
Ολοκληρώνοντας αναφέρουμε τις τροφές που περιέχουν ΟΛΑ τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας αμινοξέα.
ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ,ΜΠΑΝΑΝΑ,ΦΡΕΣΚΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ,ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΕΝΙΚΑ, ΦΥΣΤΙΚΙΑ, ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΛΑΧΑΝΟ,ΚΑΡΟΤΟ ,ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ,ΚΑΡΥΔΑ,ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΦΡΕΣΚΟ,ΑΓΓΟΥΡΙΑ ,ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ,ΦΑΚΕΣ,ΜΠΑΜΙΕΣ,ΜΠΙΖΕΛΙΑ,ΠΑΤΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ ΤΗΣ,ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ,ΝΤΟΜΑΤΕΣ,ΚΑΣΤΑΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: