Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Ν Α Υ Α Γ Ο Σ Ω Σ Τ Ε Σ

Η ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ





ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ





Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό σε όλους μας ,ότι η ιερότητα της ανθρώπινης ζωής , που αφήνεται στα χέρια των Ναυαγοσωστών , επιβάλλει την ουσιαστική πανεπιστημιακή επαγγελματική εκπαίδευση , χωρίς πειραμετισμούς και προχειρότητες που μπορούν να αποβο΄υν μοιραίες.


Είναι γνωστό σε όλους ότι η χώρα μας επενδύει πολλά στον θαλασσιο τουρισμό ,καθώς η κίνηση των τουριστών ιδιαίτερα κατα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αυξημένη.

Οι ελληνικές ακτές καλύπτουν περίπου 16000 χιλιόμετρα αφού το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας βρέχεται απο θάλασσα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας οι πνιγμοί απο το 1991-2007 έφθασαν τους 4119, πράγμα που σημαίνει ότι κατα μέσο όρο ετησίως χάνουν τη ζωή τους απο πνιγμό περισσότεροι απο 250 συνάνθρωποί μας , που ψάχνουν λίγη δροσιά το καλοκα ιρι.

Η Ελλάδα με την αύξηση των πνιγμών καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κόσμο , μετά την Ιαπωνία.Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους, α;ρμοδίους και μη.

Προκύπτουν εύλογα πολλά ερωτήματα:

Υπάρχει ανάλογη επιστημονική υποδομή στις ιδιωτικές ναυαγοσωστικές σχολές αλλά και στα Τ.Ε.Φ.Α.Α της χώρας μας , ώστε οι απόφοιτοι ναυαγοσώστες να μπορούν να εκπληρώσου επαρκώς τα επαγγελματικά τους καθήκοντα;

Είναι επαεκής ο αριθμός των ναυαγοσωστών , ώστε οι παραλίες και οι οργανωμένες λουτρικές εγκαταστάσεις να μπορούν να επανδρωθούν πλήρως αφού υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών Ελλήνων και ξένων ιδιαίτερα κατα την θερινή περίοδο;

Εφαρμόζεται στις σχολές αυτές η κατάλληλη εκπαίδευση των υποψήφιων ναυαγοσωστών; Καταρτίζονται επαρκώς τόσο πάνω στη διάσωση , με τη χρήση των ναυαγοσωστικών μέσων βατραχοπέδιλα,σανίδα κ.λ.π και των ναυαγοσωστικών οχημάτων όσο και στην καταδυτική ναυαγοσωστική;

Είναι άξια και κατάλληλα εκπαιδευμένοι οι Έλληνες ναυαγοσώστες παραλίας , σε σχέση με ναυαγοσώστες άλλων κρατών , ώστε να παρέχουν στους λουόμενους την καλύτερη δυνατή ασφάλεια και κάλυψη.

Υπάρχει η ανάλογη απορρόφηση των ναυαγοσωστών σε αυτές τις πολυσύχναστες παραλίες (500 άτομα ημερησίως ανα χιλιόμετρο ακτογραμμής) και κατα πόσο είναι άρτια οργανωμένες και ασφαλείς?

Είναι οι ναυαγοσώστες παραλίας εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό απο τους εργοδότες τους (σωστικά μέσα, υλικά πρώτων βοηθειώνκαι σωστικό όχημα τζέτ σκί ή εξωλέμβιο μηχανοκίνητο σκάφος ανοιχτής θάλασσας,), ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το έργο της διάσωσης του συνανθρώπου τους απο επικείμενο πνιγμό.

Έχουν οι ναυαγοσώστες την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και την επαγγελματική συνείδηση , ώστε να επιτελούν με συνέπεια επαγγελματία και όχι ερασιτέχνη , το καθήκον τους.Εμπνέουν την εμπιστοσύνη των λουομένων?

Υπάρχει η ανάλογη ευαισθησία απο την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για τη βελτίωση και την αναβάθμηση του κλάδου αυτού στη χώρα μας?

Θα μειωθεί μελλοντικά το ποσοστό θνησιμότητας απο πνιγμό στη χώρα μας?Θα μείνει στάσιμο ή θα αυξηθεί , με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραλάβει απο την Ιαπωνία τα σκήπτρα της θλιβερής πρωτιάς?

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα - προβλήματα πρέπει να ευαισθητοποιήσουν και να προβληματίσουν αρμοδίους και μη αφού χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης για το κοινό όφελος.Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας πόσο αμαγκαία θεωρείται η άμεση βελτίωση της υποδομής και της επιστημονικής εκπαίδευσης του κλάδου της ναυαγοσωστικής στη χώρα μας.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό σε όλους μας, ότι η ιερότητα της ανθρώπινης ζωής , που αφήνετε στα χέρια του ναυαγοσώστη παραλίας επιβάλλει την ουσιαστική πανεπιστημιακή επαγγελματική εκπαίδευση , χωρίς πειραματισμούς και προχειρότητες που μπορούν να αποβούν μοιραίες.Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αυτή η μοναδικότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό και ευαισθησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: