Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ , ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΘΡΥΛΟΣ













ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ Ο ΘΕΟΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ












O κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών και ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του αθλήματος στη χώρα μας. Πατέρας μιας μικρής κόρης της Στέλλας αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν τον αθλητισμό.

Είναι ο άνθρωπος που νίκησε το νόμο της βαρύτητας , Ο <<ΓΚΑΝΚΣΤΕΡ>> που έβαζε τη μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο και αυτός που δίδαξε στο παρκέ ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο.

Είναι επίσης ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που κατέχει μία θέση στο <> απο τις 12 Σεπτεμβρίου 2007 στη διάρκεια των αγώνων του Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας.

Παιδί φτωχών μεταναστών απο τη Ρόδο , ο Νικόλαος Γεωργαλής όπως είναι το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στη Νέα Υερσέη (New jersey) των Ηνωμένων Πολιτειών στις 23 Ιουλίου 1957 . Στα μαθητικά του χρόνια θέλησε να γίνει πυγμάχος κατα προτροπή του πατέρα του , αλλά η μητέρα του , μή αντέχοντας να τον βλέπει ματωμένο όταν επέστρεφε στο σπίτι απο τις προπονήσεις , τον έστρεψε προς το μπάσκετ.

Γρήγορα ξεχώρισε το ταλέντο του στο γυμνάσιο γιουνιον χιλ και το 1975 έγινε δεκτός στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ , ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με περγαμηνές στο άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα.

Αμέσως ο νεαρός Νικ έγινε ένα απο τα αστέρια της ομάδας και στον τελευταίο χρόνο της φοίτησής του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA(27,5 ΠΌΝΤΟΥς ΚΑΤΑ ΜΈΣΟ ΌΡΟ ) με δεύτερο τον μεγάλο Λάρι Μπέρντ. Επιλέχθηκε στα ντράφτ απο τους Μπόστον Σέλτικς , αλλά ένας τραυματισμός του τον κράτησε μακριά απο τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ . Έτσι αποφάσισε να περάσει τον Ατλαντικό και να αναζητήσει την τύχη του στην Ελλάδα.

Α Ρ Η Σ Θ Ε Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ


Ο πρωταθλητής Αρης Θεσσαλονίκης του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του το 1979 και τον ενέταξε στη δύναμή του αφού Παναθηναϊκός και Ολυμπιακος εκδήλωσαν απλά ενδιαφέρον .

Στον ΆΡΗ αγωνίσθηκε συνολικά 13 χρόνια που αποτέλεσαν την χρυσή εποχή για τους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης . Ο Γκάλης τους οδήγησε στην κατάκτηση οκτώ πρωταθλημάτων και έξι κυπέλλων αλλά το μεγάλο του όνειρο η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού , δεν πραγματοποιήθηκε αν και η ομάδα αγωνίσθηκε τρείς φορές σε φαϊναλ φορ.

Αποζημιώθηκε με το παραπάνω , όταν οδήγησε την Εθνική ομάδα στον ανεπανάληπτο θρίαμβο του 1987 με την κατάκτηση του κυπέλου και της πρώτης θέσης.Δύο χρόνια αργότερα η Εθνική ομάδα με ηγέτη και πάλι τον ίδιο πήρε την δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου.

Ο Νίκος Γκάλης εγκατέλειψε άδοξα τον Άρη το 1992 όταν ο τότε πρόεδρος του Άρη Θεόφιλος Μητρούδης θέλησε να βάλει μία τάξη στα οικονομικά της ομάδας που ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Ο Γκάλης κατηφόρισε στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό το 1992.Εκείνο τον καιρό ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να βρεί την χαμένη του αίγλη , υπο την καθοδήγηση των αδελφών Γιαννακόπουλων.Έπαιξε τρείς σεζόν με τος πράσινους κατακτώντας ένα κύπελο .

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 ήλθε σε ρήξη με τον προπονητή του Κώστα Πολίτη εγκατλείποντας την ομάδα και συγχρόνως το Ελληνικό μπάσκετ.


ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ


* ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΕΛΟΦ: << Τον θαυμάζω . Όταν παίζει ένας με έναν είναι ανίκητος. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ένας παίκτης θα μπορούσε να τα βάλει με όλη τη Σοβιετική Ένωση.>>

*ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΓΚΟΜΕΛΣΚΙ: << Ο Γκάλης είναι παίκτης του 21ου αιώνα.>>

*ΝΤΡΑΖΕΝ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: << Θέλω να είμαι συμπαίκτης του Νίκου Γκάλη, να του δίνω ασίστ και αυτός να σκοράρει.>>

*ΑΖΑ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: << Ο ΝΤΡΆΖΕΝ είναι αδελφός μου αλλά ψηφίζω Νίκο Γκάλη.>>

*ΜΠΟΜΠ ΜΑΚ ΑΝΤΟΥ: << Ο Γκάλης κάνει πράγματα που ούτε οι παίκτες των Σέλτικς και των Λέϊκερς μπορούν να κάνουν.>>

*ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ:<< Δεν περίμενα να βρώ έναν τόσο σπουδαίο παίκτη στην Ευρώπη.>>

*ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ :<< Ο άνθρωπος είναι κομπιούτερ.>>

*ΟΝΤΙ ΝΟΡΙΣ : << Έχω δεί πολλούς παίκτες στην καριέρα μου , αλλά αυτά που κάνει ο Γκάλης στο παρκέ μόνο δύο ή τρείς παίκτες μπορούν να τα κάνουν.>>

*ΡΟΥΟΥΝΤ ΧΑΡΕΒΑΪΝ :<< βρήκα τρόπο για να σταματήσω τον Γκάλη.Θα τον κλειδώσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και έτσι δεν θα έλθει στο γήπεδο.>>


Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Α


* Έπαιξε σε 854 επίσημα παιχνίδια και σημείωσε 25.995 πόντους. 30,4 κατα μέσο όρο.

*Σε 384 αγώνες στη μεγάλη κατηγορία του μπάσκετ σημείωσε 12.849 πόντους και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών.

*Αγωνίσθηκε 168 φορές με την Εθνική Ελλάδος με μέσο όρο πόντων 30,46 .

*Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1986 και στα Ευρωπαϊκά του 1983,1987,1989,και 1991.

*Ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα 62 στον αγώνα Άρης -Ιωνικός 1981.

*Ρεκόρ πόντων σε ΕυρωπαΊΚΌ ΑΓΏΝΑ 57το 1981 στον αγώνα Αρης- Βενέτσια για το κύπελλο Κόρατς.


Τ Ι Τ Λ Ο Ι


* Πρωταθλήματα Ελλάδος 1983,1985,1986,1987,1988,1989,1990,1991.

*Κύπελλο Ελλάδος: 1985,1986,1987,1988,1989,1990,1993.

*MVP (ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΠΡΩΤΆΘΛΗΜΑ 1988,1989,1990,1991.

_//_ Ευεωμπάσκετ :1987 και MVP.





Δεν υπάρχουν σχόλια: