Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ << Ν Ε Ν Ι Κ Η Κ Α Μ Ε Ν >>ΕΓΙΝΕ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ- ΔΡΟΜΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Με αφορμή τον 26ο Μαραθώνιο δρόμο της Αθήνας που θα γίνει την Κυριακή 9/11/2008 ώρα 9:00 με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό στο Παναθηναϊκό στάδιο θεωρώ χρέος μου να αφιερώσω λίγο χρόνο σ'αυτούς τους ήρωες του αθλητισμού ,τους αγωνιστές που όλοι πιστεύω τους ζηλεύουν με την καλή έννοια και θα ήθελαν να τρέξουν μαζί τους αυτόν τον αγώνα τον ωραίο.

Να μη ξεχνάμε άλλωστε ότι γι'αυτούς τους ήρωες αθλητές οι άρχοντες των πόλεων στην Αρχαία Ελλάδα γκρέμιζαν μέρος απο τα τείχη για να δείξουν ότι με τέτοιους άνδρες δε φοβούνται κανέναν.

Ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια πρέπει να αισθάνονται και οι άνθρωποι που αποτελούν το Διοικητικό συμβούλιο του ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ,οι άνθρωποι που βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο το σύλλογο , οι αθλητές όλων των τμημάτων,αλλά και όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Μελίκης γιατι σε έναν τέτοιον αγώνα θα πάρει μέρος ένας δικός τους αθλητής . Ο ΤΆΣΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ως σύγχρονος ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ για τρίτη φορά θα τρέξει στον κλασικό Μαραθώνιο δρόμο της Αθήνας προσπαθώντας για το καλύτερο αποτέλεσμα όπως και τις δύο προηγούμενες φορές που κατέκτησε την 19η θέση νικώντας για μια ακόμη φορά τον ίδιο του τον εαυτό.
Εμείς όλοι ,όσοι αγαπάμε πραγματικά τον αθλητισμό και όχι μόνο του ευχόμαστε το καλύτερο.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Κάθε αγώνισμα δρόμου,κάθε άλμα,κάθε ρίψη,κάθε σύνθετο αγώνισμα , έχει τη δική του ομορφιά και έλξη και προσφέρει τις δικές του συγκινήσεις στον κόσμο,που καρφωμένος στις κερκίδες παρακολουθεί.Ο μαραθώνιος δρόμος ,παρουσιάζει μια άλλη ιδιάζουσα μορφή. Διαρκεί.Κι έτσι ΄ολο τον αγώνα δεν τον βλέπει ο φίλαθλος όπως ένα άλλο δρομικό αγώνισμα μέσα στο στίβο.Θα παρακολουθήσει την εκκίνηση,ή τον τερματισμό,λίγα μέτρα αγώνα ή απο κάποιο σημείο της διαδρομής θα περιμένει να περάσουν απο μπροστά του όλοι οι ηρωικά αγωνιζόμενοι , τον αγώνα τον ωραίο και τον ανυπέρβλητο.
Ο μαραθώνιος είναι το ηρωικότερο αγώνισμα . Είναι η φιλοσοφία του αθλητισμού.Το <<νενικήκαμεν>> όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου έγινε δρόμος ειρήνης.Δρόμος μηνυμάτων ομορφιάς.Έγινε ζωή πολλαπλασιασμένη όπως λέει και ο Κλεμανσώ.
Παρακολουθώντας ο κόσμος μια μεγάλη κούρσα ,θέλγεται και προβληματίζεται ,<<ζηλεύει>>θέλει να τρέξει μαζί με τους αγωνιστές αθλητές.Έτσι πύκνωσαν οι συμμετοχές .Η Αθήνα,η Ν.Υόρκη , το Τόκυο, το Σίδνευ , η Βοστώνη , το Λονδίνο, η Μαδρίτη η Χιροσίμα και άλλες πόλεις συγκεντρώνουν όλο το δυναμικό των μαραθωνοδρόμων του κόσμου. Οι αγώνες σε μαραθώνιο δρόμο άπλωσαν τα φτερά τους κι αγκάλιασαν το σύμπαν.Και είναι απο τους λίγους αγώνες που χαίρεται κι ο τελευταίος που θα τερματίσει. Γιατί κατόρθωσε να τερματίσει και μόνο. Να <<νικήσει>>τον ίδιο του τον εαυτό. Να νικήσει την απόσταση,τη βροχή ή τη ζέστη την αφόρητη.Να νικήσει τους πόνους και την ταλαιπορία. Και δεν έχουν άδικο, γιατί και ο νικητής απο τους συμμετέχοντες αναδεικνύεται. Όλοι μαζί έστησαν το αγώνισμα ψηλά και συνέβαλλαν στο να θεωρείται ο νμαραθώνιος << σαν η εποποία των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων του ανθρώπου>>.
Το αποκορύφωμα του ηρωισμού και της ολυμπιακής ιδέας σε μαραθώνιο δρόμο , ήταν το κατόρθωμα και ο αγωνιώδης τερματισμός της Ελβετίδας Γκάμπριελ Άντερσεν Σάιτς ,στην Ολυμπιάδα του Λος Άτζελες 1984 που παραπαίοντας 400 ολόκληρα μέτρα έφτασε κατω απο τις επευφημίες και τις παροτρύνσεις των φιλάθλων στην γραμμή του τερματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: