Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τις πηγές ενέργειας του οργανισμού μας με λίγα λόγια.
ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Οι Υδατάνθρακες ή το άμυλο είναι μία πηγή ενέργειας ιδιαίτερα για τους αθλητές ,εργάτες και παιδιά σε ανάπτυξη. Αυτό , το πολλές φορές δυσκολοχόνευτο άμυλο είναι προτιμότερο απο την ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Τα φρούτα,τα όσπρια, τα λαχανικά , αποτελούνται απο 15% και περισσότερους υδατάνθρακες .Τους περισσότερους υδατάνθρακες παίρνουμε απο το αλεύρι,το ψωμί,τα δημητριακά,το μέλι, τη ζάχαρη,τις φακές,τα φασόλια,τα μπιζέλια,τις ρίζες των λαχανικών ,τα μήλα ταχλάδια, τις μπανάνες, τα ξερά φρούτα κ.α.
Το πολύ άμυλο και η ζάχαρη δημιουργούν λίπος.Όταν όμως δεν παίρνουμε υδατάνθρακες ελαττώνεται η ζωντάνια του οργανισμού , παύει η ανάπτυξή του ,έρχονται η δυσκοιλιότητα ,αρρώστιες των εντέρων ,κιρσοί κ.α.
ΟΙ ΠΡΩΤΈΙΝΕΣ
Οι πρωτεϊνες χρειάζονται για την ανάπτυξη ,την ανάπλαση καυ την αναπαραγωγή των ιστών,τη δημιουργία των οστών,την ανανέωση του αίματος ,την παραγωγή ενζύμων και ορμονών.Με δύο λόγια μας δίνουν ενέργεια.
Όταν δεν τρώμε τις πρωτεϊνες που μας χρειάζονται τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι .Υποανάπτυξη,τάση να αρρωσταίνουμε και πρόωρη εμφάνιση γηρατειών.Όταν τρώμε περισσότερες πρωτεϊνες απο όσες χρειαζόμαστε παθαίνουμε πολύ ευκολότερα τις λεγόμενες αρρώστιες του πολιτισμού . Καρδιοπάθειες,διαβήτη,καρκίνο.
ΖΩΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Είναι το κρέας,το ψάρι ,το αυγό,το τυρί,το γάλα,το γιαούρτι.Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεϊνης μπορεί να τροποποιήσει τον μεταβολισμό μας και να πολλαπλασιάσει το στρές.
ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Περιέχουν τα όσπρια ,οι ξηροί καρποί,το πλήρες αλεύρι,το μαύρο ψωμί,τα δημητριακά και πολλοί καρποί και σπόροι.Οι φυτικές πρωτεϊνες για να είναι πλήρεις και αρκετές πρέπει να τις παίρνουμε σε συνδυασμό μεταξύτους.
Πολλοί Έλληνες και περισσότερες Ελληνίδες , που διαθέτουν μερικά περισευάμενα κιλά έχουν εσφαλμένη ιδέα για τις λιπαρές τροφές.. Λένε <<εγώ αποφεύγω τα λιπαρά>>.Κι όμως τα τρώνε κατα κόρο μέσα σε τροφές που ούτε φαντάζονται πως είναι λιπαρές.Και παχαίνουν.
Ή το χειρότερο αποφεύγουν τελείως κάθε λιπαρό κι έτσι στερούνται την απαραίτητη ενέργεια που παίρνουμε απ'αυτά.Το σωστό είναι τα λιπαρά ν'αποτελούν το 25%της τροφής μας.Τότε αξιοποιούνται και μετατρέπονται σε ενέργεια.Ότι επιπλέον λιπαρά <<ρίχνουμε μέσα μας >>βέβαια , ο οργανισμός τα αποθηκεύει για <<ώρα ανάγκης>>. Και έτσι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να κουβαλάνε επάνω τους μια ζωή , μερικά περισσευάμενα κιλά λίπους.
ΛΙΠΑΡΑ
Είναι μία απο τις τρείς πηγές ενέργειας του σώματός μας.Μάλιστα τα πολυακόρεστα π.χ το λάδι της εληάς βοηθούν στην αφομοίωση των βιταμινών Α,Β,και Ε και στη διάσπαση και αφομοίωση των άλλων λιπών , διατηρούν υγιή τα κύτταρα του δέρματος και των ιστών και το σπουδαιότερο χαμηλώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα.
Ώστε λοιπόν ούτε ν'αποφεύγουμε κάθε λιπαρή ουσία απο το φόβο του πάχους αλλά ούτε και να τρώμε συνέχεια κάθε τι λιπαρό γιατί θα έχουμε προβλήματα καρδιάς αργά ή γρήγορα..
Αλλά ποιές λιπαρές ουσίες είναι οι καλές? Το λάδι της εληάς καθώς και όσες περιέχονται λίγο-πολύ σε κάθε φυσικό τρόφιμο.
Αντίθετα τα κορεσμένα λίπη βαρραίνουν με πολλή δουλειά τον οργανισμό για να διασπαστούνκαι μετά να τα χρησιμοποιήσει.Άν όμως αποφεύγετε κάθε λιπρή ουσία τότε τα συμπτώματα θα είναι έλλειψη ενεργητικότητας ανωμαλίες στο δέρμα έκζεμα και φαλάκρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου