Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Ε Υ Χ Ε Σ









Οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων , με το ουσιαστικό και βαθύ νόημά τους , τονώνουν την πίστη μας αναζωογονούν την ελπίδα μας ξυπνούν την εφησυχασμένη ανθρωπιά μας.
Εύχομαι τα φετινά Χριστούγεννα να στρέψουν με ταπείνωση το βλέμμα μας στον Λυτρωτή του κόσμου , να γεμίσουν τις καρδιές μας με αγάπη , να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης με τους συνανθρώπους μας.
Με την προσδοκία ότι το 2009 θα είναι ένα έτος πιο ειρηνικό ,αισιόδοξο και ευτυχισμένο σας εύχομαι Χρόνια πολλά με υγεία.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ

Ε Κ Α Σ Κ Ε Μ

Μ Π Α Σ Κ Ε Τ

Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

Β΄Γύρος - 1η αγωνιστική -αποτελέσματα

ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ - ΣΚΥΔΡΑΙΚΟΣ 77-80

Α.Ε ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑΣ - ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 48-68

Φ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ - ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 80-92

ΛΙΤΟΧΩΡΟ - ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 67-80

ΑΣΠΡΟ - ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 55-64

ΡΕΠΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 22

2.ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 19

3. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 18

4. ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 18

5. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 18

6. ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 16

7. Φ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ 16

8.ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 15

9. ΛΙΤΟΧΩΡΟ 14

10. ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ 13

11. ΑΣΠΡΟ 11



Α.Ε ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑΣ - ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 48 -68

Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στον β΄γύρο η ομάδα του ΓΑΣ Μελίκης. Αποδίδοντας κατα διαστήματα θαυμάσιο μπάσκετ , κυρίως στο β΄ημίχρονο δεν άφησε στη συμπαθή ομάδα της ΑΕ Καρυώτισσας περιθώρια αμφισβήτησης του νικητή του αγώνα.
Κορυφαίος παίχτης του αγώνα και πρώτος σκόρερ με 27 πόντους ο Δημήτρης Καραγκιοζόπουλος .Εξαιρετικός επίσης για μια ακόμη φορά ο αειθαλής Δημήτρης Στάκταρης με 18 πόντους και 6 τρίποντα.
Τον αγώνα διαιτήτευσαν οι κύριοι Ελευθεριάδης Πλούταρχος και Μητώνας Γιώργος.
ΓΑΣ Μελίκης(Ασλανίδης) Σιστάκος 2, Καραγκοζόπουλος 27, Στάκταρης 18, Ντόγκας, Πέλλας, Ρογγότης 4, Παπαδόπουλος 4, Λέφας 13, Θεοδωρίδης, Πιτσάβας, Μανίκας.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ
Για την Α2 κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας και τον πρώτο όμιλο η ομάδα του Φιλίππου Μελίκης κέρδισε εκτός έδρας την ομάδα της Καψόχωρας με 2-1 παραμένοντας στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας . Σκόραραν για τον Φίλιππο ο Αλέκος και ο Νικος Χατζηθεοδώρου στο 80΄και στο 87΄ αντίστοιχα ενώ δοκάρι είχε ο πρώτος.
Στο άλλο ενδιαφέρον παιχνίδι ο Αχιλλέας Νεοκάστρου έχοντας πολλά παράπονα απο την διαιτησία δεν κατάφερε να νικήσει στην έδρα του την ομάδα της Μέσης χάνοντας με 2-0.Η απαράδεκτη μάλιστα διαιτησία οδήγησε τους ανθρώπους της διοίκησης του Αχιλλέα να ζητήσουν την εξαίρεση του διαιτητή απο τους υπόλοιπους αγώνες της ομάδας.
Στην επόμενη αγωνιστική ο Φίλιππος αγωνίζεται εκτός έδρας στην Κυδωνιά και το Νεόκαστρο υποδέχεται το Πλατύ.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗΣ





Σάββατο , Κυριακή .Δευτέρα 6-7-8 Δεκεμβρίου 2008.


Ένα τραγικό τριήμερο για την Ελλάδα, για την οικογένεια του αδικοχαμένου Αλέξανδρου , για τη Δημοκρατία, για τον αθλητισμό.


Κατ'αρχάς να εκφράσω τη λύπη μου και εγώ για τον άδικο χαμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου .

Για τί αθλητισμό μιλάμε όταν σε αγώνα υδατοσφαίρισης μεταξύ των αιωνίων της Αθήνας έπεσε το ξύλο της αρκούδας , με λοστούς, κοντάρια σπάζοντας πόδια και καταστρέφοντας τα πάντα; Και θυμηθείτε το επόμενο Σάββατο έχουμε το ντέρμπι γυναικών του βολεϊ μεταξύ των ίδιων ομάδων στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έναν χρόνο μετά τα θλιβερά επεισόδια των οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του οπαδού του Παναθηναϊκού.

Τιμωρήθηκε κανείς; ΌΧΙ. Κανείς δεν είδε ,δεν άκουσε τίποτα????????

Τώρα συσκέπτονται να γίνει ο αγώνας με λίγους ή χωρίς φιλάθλους.

Το Σάββατο επίσης πέθανε ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής απο τις σφαίρες αστυνομικού.Όταν χάνεται μια ζωή πολύ μικρή σημασία έχει ποιός φταίει.Παίρνοντας αφορμή τον θάνατο του μικρού Αλέξη οι γνωστοι άγνωστοι αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και κατάφεραν να μετατρέψουν την Αθήνα , τη Θεσσαλονίκη ,αλλά και πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας σε κόλαση. Τραυματίσθηκαν άνθρωποι , καταστράφηκαν περιουσίες ,ρεζιλεύτηκε διεθνώς η χώρα μας δίνοντας τροφή σε όλους αυτούς που καραδοκούν διαρκώς και μας έχουν στημένους στη γωνία να δείχνουν με τον τηλεοπτικό φακό σκηνές πολέμου , φρίκης προτρέποντας συγχρόνως τους ομοεθνείς τους να αποφεύγουν επισκέψεις στα σημεία που γίνονται τα επεισόδια.

Για τους πολιτικούς μας τι να πεί κανείς . Δεν καταφέρνουν να έχουν κοινή στάση ούτε και σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, αλλά αντίθετα προσπαθούν να εκμεταλευτούν τα γεγονότα επιρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Μετά τον λυπηρό πρόλογο θα πρέπει να δούμε και τις αθλητικές εκδηλώσεις του ΣαββατοΚύριακου που όπως είναι φυσικό έρχονται σε δεύτερη μοίρα.



ΜΠΑΣΚΕΤ Α΄ΑΝΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΑΣΚΕΜ

10η αγωνιστική

ΛΙΤΟΧΩΡΟ -ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 60-62

ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ - ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 58-70

ΑΡΙΔΑΙΑ - ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 89-85

ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 74-63

ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ - ΑΣΠΡΟ 79-61

ΡΕΠΟ : ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

--------------------

1.ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 20

2.ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 18

3.ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 17

4.ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 17

5ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 16

6.ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 16

7.ΑΡΙΔΑΙΑ 15

8.ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ 13

9.ΛΙΤΟΧΩΡΟ 13

10.ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 13

11.ΑΣΠΡΟ 10



Επόμενη αγωνιστική : ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ - ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ



ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


Για τηνΑ2 κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας και τον πρώτο όμιλο είχαμε την Κυριακή 7/12/2008 την άνετη νίκη του Φίλιππου Μελίκης επι της Πρασινάδας με το ευρύ 5-0 και την μεγάλη εκτός έδρας νίκη του Αχιλλέα Νεοκάστρου στο Σκυλίτσι με 1-2.

Τα γκολ του Φιλίππου σημείωσαν στο 5΄ο Χατζηθεοδώρου Μ, στο 14΄ο Αμπροικίδης, στο 30΄ο Τσαπράνης, στο 33΄ο Χατζηθεοδώρου Ν,και στο 50΄ ο Γιδαρόπουλος.

Στη μεγάλη νίκη του Αχιλλέα Νεοκάστρου τα γκολ σημείωσαν στο 28΄ο Παρσόπουλος και στο 45΄ο Μπαρτζώκας.

Στη βαθμολογία ο Φίλιππος βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση με 33 βαθμούς και ο Αχιλλέας Νεοκάστρου στην δωδέκατη με 13 βαθμούς.

Επόμενη αγωνιστική : Νεόκαστρο-Μέση και Καψόχωρα - Φίλιππος.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ Ο ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ

Μ Π Α Σ Κ Ε Τ
Α΄ Α Ν Δ Ρ Ω Ν
ΕΚΑΣΚΕΜ

10η αγωνιστική

ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ - ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 82-75
ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ - Φ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ 69-62
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 58-55
ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ - ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ 69-38
ΑΣΠΡΟ - ΛΙΤΟΧΩΡΟ 67-86
ΡΕΠΟ : ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
( σε 9 αγώνες)

1. ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 711-554 18
2. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 628-550 17
3. ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 596-486 16
4. ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 647-613 16
5. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 565-580 14
6. Φ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ 650-634 12
7. ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 536-525 12
8. ΛΙΤΟΧΩΡΟ 559-578 12
9. ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 577-637 10
10. ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ 474-589 10
11. ΑΣΠΡΟ 527-72Ο 9
* Ο ΓΑΣ Μελίκης έχει 10 αγώνες.

ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ -ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 82-75

Με αρκετά καλή απόδοση ο ΓΑΣ Μελίκης στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα κέρδισε την ομάδα του Σκυδραϊκού με 82-75 ημίχρονο 37-30.Η διαφορά έφθασε στην αρχή του τέταρτου δεκαλέπτου τους 16 πόντους και όλα έδειχναν ότι η νίκη θα είναι εύκολη υπόθεση. Ένα λάθος όμως του Καραγκιοζόπουλου ,φάουλ και τεχνική ποινή είχε σαν αποτέλεσμα η ομάδα της Σκύδρας να εκτελέσει 5 ελεύθερες βολές να ευστοχήσει και στην επίθεση πετυχαίνοντας συνολικά 8 πόντους. Η διαφορά μειώθηκε στους 4 και μ'αυτον τον τρόπο μια εύκοη νίκη μετατράπηκε σε αγχωτική. Καλύτερος παίκτης των γηπεδούχων και πρώτος σκόρερ ήταν για ένα ακόμη παιχνίδι ο Γιάννης Λέφας με 28 πόντους.
Τον αγώνα διαιτήτευσαν οι κύριοι Εκίζογλου και Παπαγεωργίου.
Τα δεκάλεπτα: 18-12,37-30(ημιχρ)56-40,82-75
ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ: (ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ) Καραγκιοζόπουλος 18, Ντόγκας, Μητρόπουλος, Πέλλας 13, Στάκταρης 13, Λέφας 28, Θεοδωρίδης, Παπαδόπουλος6, Πιτσάβας, Μανίκας, Ζέρβας, Χατζηβασιλείου4.
Το επόμενο Σάββατο η ομάδα του ΓΑΣ έχει ρεπό

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Ακόμη ένα ΣαββατοΚύριακο πέρασε χωρίς να συμβεί κάτι το συνταρακτικό , στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ.
Στη Σούπερ Λίγκα μία απο τα ίδια. Ο Ολυμπιακός προς απογοήτευση όλων και κυρίως των τριφυλοφόρων πέρασε άνετα απο το Καυτατζόγλειο με 3-0, μ'αρέσει που ο Γηραιός ήταν σε άνοδο αγωνιστική.
Η ΑΕΚ του Ντούσαν πλέον απο το κακό στο χειρότερο. Ίδρωσε για να ισοφαρίσει στο Ηράκλειο το ουραγό ΟΦΗ τρία λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.
Για τον ΠΑΟΚ τι να πούμε ,απορώ με την τύχη αυτής της ομάδας . Πως γίνεται να κάνει κανείς μισή ευκαιρία και να βάζει ένα γκολ;
Ο Πανιώνιος στη μεταΛίνεν εποχή επανήλθε στις νίκες νικώντας 1-0 τον Λεβαδειακό ο δε Αστέρας κι'αυτός με νέο προπονητή στον πάγκο έκανε την πρώτη νίκη του στη Τρίπολη με χατ τρίκ του παραγκωνισμένου Τσέζαρεκ.
Στο Ολυμπικό στάδιο έλαμψε το άστρο του Αντώνη Πετρόπουλου. Δύο γκολ και άνετη νίκη του Παναθηναικού. Πήρε φόρα ο Σερ Τεν Κάτε και δήλωσε ενθουσιασμένος : Σειρά έχει τώρα η ΙΝΤΕΡ. Σιγά κόουτς με τον Θρασύβουλο έπαιζες .
Και πάμε στο ντερμπι των Σερών. Ακόμη φωνάζει ο Θεοδωρίδης για τη διαιτησία του Γερμανάκου Και πως να μη φωνάζει. Δεν του έφτανε η ατυχία , είχε τρία δοκάρια, ο ανεκδιήγητος του ακύρωσε κανονικότατο γκολ και τώρα τρέχει και δεν προλαβαίνει. τον περιμένει την προσεχή Κυριακή ο ΑΡΗΣ στο Κλεάνθης Βικελίδης και τα πράγματα είναι δύσκολα.
Και πως να μην είναι . Όλοι θαυμάσαμε το βράδυ της Κυριακής στο παιχνίδι της Ξάνθης έναν άλλο ΑΡΗ . Έναν ΑΡΗ ΣΕ ΔΙΑΡΚΉ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ ΆΝΟΔΟ με ποιότητα και φαντασία στο παιχνίδι του , έναν ΆΡΗ που θύμισε την εποχή του ΟΓΙΟΣ παίζοντας επιθετικά και διεκδικώντας με πάθος τη νίκη. Πιστεύω αν οι ιθύνοντες του ΑΡΗ κάνουν σωστές επιλογές παικτών (2-3) κυρίως ενισχύοντας την επίθεση τότε στη συνέχεια του πρωταθλήματος όλοι οι φίλαθλοι θα στήνονται στην τηλεόραση και θα θαυμάζουν την ομάδα.
Στο χώρο του μπάσκετ είχαμε το πολυδιαφημισμένο και αναμενόμενο με ενδιαφέρον ντερμπι των αιωνίων. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ εναντίον ΟΛΥΜΠΙΚΟΥ. Αποδείχθηκε βέβαια ότι ήταν ντερμπι μόνο στα χαρτιά. Οι παίκτες του ολυμπικού δεν στάθηκαν στο ύψος τους και μοιραία ήλθε η ήττα με 17 πόντους διαφορά. Ο ΑΡΗΣ του Ματσον πέρασε νικηφόρα και απο την Καβάλα όπως και ο Πανελλήνιος απο την έδρα του Κολοσού.
Αποτέλεσμα όλων αυτών να βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα τέσσερις ομάδες ΑΡΗΣ-ΠΑΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ.
Στα τοπικά πρωταθλήματα στο μεν μπάσκετ είχαμε την ήττα του ΓΑΣ Μελίκης μέσα στα Γιαννιτσά με 74-57, την ήττα του Ηρακλή Μελίκης απο την ομάδα του Κορινού μέσα στη Μελίκη και στο ποδόσφαιρο ο Αχιλλέας Νεοκάστρου έχασε μέσα στην Κυδωνιά με 3-1 ενω ο Φίλλιπος Μελίκης είχε ρεπό.
Αυτά τα λίγα για σήμερα με την ευχή το επόμενο ΣαββατοΚύριακο να είναι πιο ευχάριστο.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Η Τ Τ Α ΤΟΥ ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ 7ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Μ Π Α Σ Κ Ε Τ
Α΄Α Ν Δ Ρ Ω Ν

Ε Κ Α Σ Κ Ε Μ
Αποτελέσματα 7ης αγωνιστικής

ΓΑΣ Μελίκης - Αετός Κιλκίς 65-68
Σκυδραϊκός -Ζαφειράκης 41-64
Γιαννιτσά - Βατανιακός 70-64
Αξιούπολη - Φ.Ο Αριδαίας 63-57
Καρυώτισσα - Λιτόχωρο 65-58
ρεπό : Κεραυνός Άσπρου

Β Α Θ Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α
----------------------
ΑΓ -Β
----------------------------------------
1. ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 7-14
2.ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 6-12
3.ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 7-12
4.ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 6-11
5.ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 7-11
6.ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 7-10
7.Φ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ 6-9
8.ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 6-8
9.ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ 6-8
10.ΛΙΤΟΧΩΡΟ 6-7
11.ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΣΠΡΟΥ 6-6

Γ Α Σ Μ Ε Λ Ι Κ Η Σ - ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 65-68

Ο ΓΑΣ Μελίκης παρά τα προβλήματα που είχε κοίταξε στα μάτια τον αντίπαλό του ,κατάφερε να προηγείται στο ημίχρονο με διαφορά 5 πόντων αλλά στο τέλος έχασε στις λεπτομέρειες.
Αξιοσημείωτο του παιχνιδιού ήταν τα 11!!!!!!!!!!!! τρίποντα , ναι καλά διαβάσατε 11 τρίποντα που πέτυχε ο αειθαλής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΚΤΑΡΗΣ. Ένα ρεκόρ που δύσκολα πιστεύω θα σπάσει στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚΕΜ.
Σε έναν ακόμη αγώνα η ομάδα του ΓΑΣ έχει παράπονα απο τη διαιτησία.Τον αγώνα διαιτήτευσαν οι κύριοι Παπαπέτρου Πέτρος και Γιαμούζης Αριστοτέλης.
Καλύτερη απόδοση για την ομάδα του ΓΑΣ είχαν ο Στάκταρης και ο Καραγκιοζόπουλος.
Το επόμενο Σάββατο 15/11/2008 ο ΓΑΣ φιλοξενεί την ομάδα της Αξιούπολης.
ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ: (Δάνης Ασλανίδης )Σιστάκος 2, Καραγκιοζόπουλος 20, Στάκταρης 33, Ντόγκας, Πέλλας 5, Παπαδόπουλος 4,Θεοδωρίδης, Πιτσάβας, Νικολαϊδης, Ρογγότης, Μανίκας, Χ/Βασιλείου1.

ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
--------------------------------------
Για την Α2 κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας και τον Α΄όμιλο ο Φιλιππος Μελίκης κέρδισε την ομάδα της Συκιάς με 3-1 και ο Αχιλλέας Νεοκάστρου νίκησε μέσα στην Πρασινάδα με το ίδιο σκορ 3-1.
Για την ομάδα του Φιλίππου σκόραραν ο Χατζηθεοδώρου στο 5΄,ο Σαρόγλου στο 20΄, και ο Αμπροικίδης στο 75΄.
Στη βαθμολογία ο Φίλιππος βρίσκεται στη 2η θέση με 24 βαθμούς και ο Αχιλλέας Νεοκάστρου στη 10η με 10 βαθμούς.
Η επόμενη αγωνιστική Τριπόταμος- Φίλιππος και Αχιλλέας Νεοκάστρου -Καψόχωρα.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ << Ν Ε Ν Ι Κ Η Κ Α Μ Ε Ν >>ΕΓΙΝΕ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ- ΔΡΟΜΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Με αφορμή τον 26ο Μαραθώνιο δρόμο της Αθήνας που θα γίνει την Κυριακή 9/11/2008 ώρα 9:00 με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό στο Παναθηναϊκό στάδιο θεωρώ χρέος μου να αφιερώσω λίγο χρόνο σ'αυτούς τους ήρωες του αθλητισμού ,τους αγωνιστές που όλοι πιστεύω τους ζηλεύουν με την καλή έννοια και θα ήθελαν να τρέξουν μαζί τους αυτόν τον αγώνα τον ωραίο.

Να μη ξεχνάμε άλλωστε ότι γι'αυτούς τους ήρωες αθλητές οι άρχοντες των πόλεων στην Αρχαία Ελλάδα γκρέμιζαν μέρος απο τα τείχη για να δείξουν ότι με τέτοιους άνδρες δε φοβούνται κανέναν.

Ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια πρέπει να αισθάνονται και οι άνθρωποι που αποτελούν το Διοικητικό συμβούλιο του ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ,οι άνθρωποι που βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο το σύλλογο , οι αθλητές όλων των τμημάτων,αλλά και όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Μελίκης γιατι σε έναν τέτοιον αγώνα θα πάρει μέρος ένας δικός τους αθλητής . Ο ΤΆΣΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ως σύγχρονος ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ για τρίτη φορά θα τρέξει στον κλασικό Μαραθώνιο δρόμο της Αθήνας προσπαθώντας για το καλύτερο αποτέλεσμα όπως και τις δύο προηγούμενες φορές που κατέκτησε την 19η θέση νικώντας για μια ακόμη φορά τον ίδιο του τον εαυτό.
Εμείς όλοι ,όσοι αγαπάμε πραγματικά τον αθλητισμό και όχι μόνο του ευχόμαστε το καλύτερο.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Κάθε αγώνισμα δρόμου,κάθε άλμα,κάθε ρίψη,κάθε σύνθετο αγώνισμα , έχει τη δική του ομορφιά και έλξη και προσφέρει τις δικές του συγκινήσεις στον κόσμο,που καρφωμένος στις κερκίδες παρακολουθεί.Ο μαραθώνιος δρόμος ,παρουσιάζει μια άλλη ιδιάζουσα μορφή. Διαρκεί.Κι έτσι ΄ολο τον αγώνα δεν τον βλέπει ο φίλαθλος όπως ένα άλλο δρομικό αγώνισμα μέσα στο στίβο.Θα παρακολουθήσει την εκκίνηση,ή τον τερματισμό,λίγα μέτρα αγώνα ή απο κάποιο σημείο της διαδρομής θα περιμένει να περάσουν απο μπροστά του όλοι οι ηρωικά αγωνιζόμενοι , τον αγώνα τον ωραίο και τον ανυπέρβλητο.
Ο μαραθώνιος είναι το ηρωικότερο αγώνισμα . Είναι η φιλοσοφία του αθλητισμού.Το <<νενικήκαμεν>> όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου έγινε δρόμος ειρήνης.Δρόμος μηνυμάτων ομορφιάς.Έγινε ζωή πολλαπλασιασμένη όπως λέει και ο Κλεμανσώ.
Παρακολουθώντας ο κόσμος μια μεγάλη κούρσα ,θέλγεται και προβληματίζεται ,<<ζηλεύει>>θέλει να τρέξει μαζί με τους αγωνιστές αθλητές.Έτσι πύκνωσαν οι συμμετοχές .Η Αθήνα,η Ν.Υόρκη , το Τόκυο, το Σίδνευ , η Βοστώνη , το Λονδίνο, η Μαδρίτη η Χιροσίμα και άλλες πόλεις συγκεντρώνουν όλο το δυναμικό των μαραθωνοδρόμων του κόσμου. Οι αγώνες σε μαραθώνιο δρόμο άπλωσαν τα φτερά τους κι αγκάλιασαν το σύμπαν.Και είναι απο τους λίγους αγώνες που χαίρεται κι ο τελευταίος που θα τερματίσει. Γιατί κατόρθωσε να τερματίσει και μόνο. Να <<νικήσει>>τον ίδιο του τον εαυτό. Να νικήσει την απόσταση,τη βροχή ή τη ζέστη την αφόρητη.Να νικήσει τους πόνους και την ταλαιπορία. Και δεν έχουν άδικο, γιατί και ο νικητής απο τους συμμετέχοντες αναδεικνύεται. Όλοι μαζί έστησαν το αγώνισμα ψηλά και συνέβαλλαν στο να θεωρείται ο νμαραθώνιος << σαν η εποποία των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων του ανθρώπου>>.
Το αποκορύφωμα του ηρωισμού και της ολυμπιακής ιδέας σε μαραθώνιο δρόμο , ήταν το κατόρθωμα και ο αγωνιώδης τερματισμός της Ελβετίδας Γκάμπριελ Άντερσεν Σάιτς ,στην Ολυμπιάδα του Λος Άτζελες 1984 που παραπαίοντας 400 ολόκληρα μέτρα έφτασε κατω απο τις επευφημίες και τις παροτρύνσεις των φιλάθλων στην γραμμή του τερματισμού.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

A Θ Λ Η Τ Ι Κ Α Ν Ε Α

Μ Π Α Σ Κ Ε Τ

Α΄ΑΝΔΡΩΝ

Ε Κ Α Σ Κ Ε Μ

6η αγωνιστική


ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 64-67

ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ - ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 65-57

ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ - ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 69-51

Φ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ - ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ 84-61

ΑΣΠΡΟ -ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 57-72

ΡΕΠΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ


Β Α Θ Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α


1. ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 6 αγ 12

2. ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 6 11

3. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 5 10

4. ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 6 10

5. ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 5 9

6. Φ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ 5 8

7. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 6 8

8. ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 5 7

9. ΛΙΤΟΧΩΡΟ 5 6

10.ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ 5 6

11.ΑΣΠΡΟ 6 6


ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ - ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 65-57


Η 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α΄κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΜ ήταν πικρή για την ομάδα του ΓΑΣ . Έχασε στην Κατερίνη απο τον ισχυρό φέτος Βατανιακό με 65 -57 ημ 37-24.
Η ομάδα του Δάνη Ασλανίδη ήταν κατώτερη του αναμενομένου και δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα που πριν ξεκινήσει είχε το χαρακτήρα του ντέρμπι, αφού οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν στην δεύτερη θέση .Μόνο στο 4ο δεκάλεπτο μπόρεσαν οι παίχτες του ΓΑΣ να αντιδράσουν και μείωσαν τη διαφορά στους 8 πόντους.
Πολλά παράπονα απο τη διαιτησία έχει η ομάδα του ΓΑΣ αφού οι δύο διαιτητές κύριοι Ταρενίδης Σταύρος και Ευφραιμίδης Σταύρος έπαιξαν έδρα και ευνόησαν τους γηπεδούχους.
Τα δεκάλεπτα : 16-9, 37-24( ημ),54-35, 65-57 (τελικό)
ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ (Ασλανίδης Δάνης) Σιστάκος, Καραγκιοζόπουλος 16,Ντόγκας, Πέλλας 5,Στάκταρης 17,Παπαδόπουλος 6, Τζουνόπουλος, Σαμψωνίδης, Θεοδωρίδης, Πιτσάβας, Χατζηβασιλείου 10.
Την επόμενη αγωνιστική η ομάδα του ΓΑΣ υποδέχεται τον πρωτοπόρο και αήτητο Αετό Κιλκίς.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ
Για την Α2 κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας και τον πρώτο όμιλο η ομάδα του Φιλίππου Μελίκης νίκησε εκτός έδρας το Πλατύ με 4-2 και η ομάδα του Αχιλλέα Νεοκάστρου νίκησε στο τοπικό ντέρμπι την ομάδα του Παλαιού Προδρόμου με 3-1.
Τα γκολ του Φιλίππου πέτυχαν οι Τσαπράνης στο 40΄,49΄,και ο Παρσόπουλος στο 55΄και 59΄.
Τα γκόλ του Νεοκάστρου πέτυχαν οι Μπαρτζώκας στο59΄,Γκογκόπουλος77΄και οΓεωργάς στο 92΄.
Η ομάδα του Φιλίππου βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας με 21 βαθμούς και του Αχιλλέα Νεοκάστρου στην 12η με 7 βαθμούς.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Η ανάγκη για εκγύμναση είναι απαραίτητη και επιτακτική θα έλεγα στην εποχή μας. Μια εποχή όπου η τεχνολογική εξέλιξη αντικατέστησε τη σωματική εργασία με τις μηχανές και μας επέβαλε έναν αυτοματοποιημένο ,καθιστικό,αγχώδη και αφύσικο τρόπο ζωής .
Ζούμε σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει υποκινητικότητα,κινητικοί περιορισμοί με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σιγά σιγά σε βιολογική παρακμή.
Το μόνο αντίδοτο στη βιολογική αυτή φθορά είναι η άσκηση.Και αυτό γιατί με την άσκηση δραστηριοποιούνται όλα τα κύταρα του οργανισμού και βελτιώνεται το μυικό ,το αναπνευστικό και κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα.
ποιά άσκηση όμως είναι η καταλληλότερη για τον καθένα απο εμάς; Ποιός θα καθορίσει το είδος της γυμναστικής και τον τρόπο που θα γυμναστούμε;Ποιός θα συνδιάσει αρμονικά τις παραμέτρους που καθορίζουν τι πρέπει να κάνουμε αλλά και πως πρέπει να το κάνουμε ανάλογα με το φύλο μας,την ηλικία μαςτη σωματική και γενικότερα τη βιολογική μας κατάσταση;
Το κομμάτι αυτό έρχονται να καλύψουν τα γυμναστήρια που με τα κατάλληλα μέσα ηλεκτρονικά ή συμβατικά όργανα,ελεύθερα βάρη κλπ,και τους κατάλληλους ανθρώπους συμβάλουν σε αυτόν τον τομέα.Είναι πολύ σημαντικό για τη σωματική μας εκγύμναση ,να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα μέσα . Για το λόγο αυτό ο εξοπλισμός ενός καλά οργανωμένου γυμναστηρίου είναι ασύγκριτα καταλληλότερος απο μερικά πολυόργανα που μπορούμε να φιλοξενήσουμε σπίτι μας.

ΣΠΙΤΙ Η ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Ένα πολυόργανο σπιτιού σίγουρα πάσχει απο ευχρηστία ,αντοχή,ακαμψία και γυσικά έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις στις σωστές γωνίες και θέσεις εκγύμνασης προκειμένου να εξυπηρετήσεο πολλές μυικές ομάδες . Τα αντίστοιχα ισχύουν για έναν οικογενειακό ηλεκτρικό διάδρομο ή ένα ποδήλατο αλλά και πολλά άλλα όργανα.Ταυτόχρονα έχουν ελαφριά κατασκευή για να μετακινούνται εύκολα και να μην πιάνουν πολύ χώρο.
Αντιθέτως στα γυμναστήρια η στιβαρή κατασκευή των οργάνων και η ειδήκευσή τους σχετικά με τις μυικές ομάδες τα ανεβάζουν σε ένα άλλο προπονητικό επίπεδο μή συγκρίσιμο με τα όργανα σπιτιού.
Η τακτική αλλά και η οργανωμένη εκγύμναση που επιτυγχάνεται ιδιαίτερα μέσω των γυμναστηρίων ,συμβάλλουν στη διατήρηση καλού επιπέδου φυσικής κατάστασης και καθορίζουν το γενικό μας βιολογικό μας επίπεδο. Τουλάχιστον τρείς φορές την εβδομάδα θα πρέπει να ασκείται το άτομο για διάρκεια τουλάχιστον 30 λεπτών κάθε φορά.
Το είδος της άσκησης θα πρέπει να το επιλέγει ο καθένας σε συνεργασία με το γυμναστή του κατα τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρεί την άσκηση ευχάριστη διασκέδαση και όχι καταναγκασμό.Το κατάλληλο περιβάλλον αλλά ακόμη και η παρέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ευχάριστου κλίματος μ΄εσα στο γυμναστήριο.
Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε την άσκηση,τόσο μεγαλύτερο και πιο έντονα είναι τα οφέλη της.Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα έχουμε οφέλη σε οποιδήποτε ηλικία και εάν αρχίσουμε να γυμναζ'ομαστε. Σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε για πρώτη φορά να γυμναστούμε ,ποτέ δεν προσπαθούμε απο την πρώτη μέρα να << δούμε τις δυνάμεις μας>> διότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.Όσο μεγαλύτρη είναι η ηλικία που θα ξεκινήσουμε την άσκηση τόσο πιο προδευτικές θα πρέπει να είναι και οι μεταβολές της έντασης και της διάρκειας. Η προοδευτική αύξηση στη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να γίνεται με μεσοδιαστήματα μιας εβδομάδας ενώ της έντασης απο το ένα στάδιο στο άλλο με μεσοδιαστήματα 8-10 εβδομάδων.Αν κατα τη διάρκεια της άσκησης παρουσιασθεί οποιαδήποτε ενόχληση(δύσπνοια,πόνος στο στήθος,μουδιάσματα στα χέρια,τάση για λιποθυμία κλπ)αυτό θα πρέπει να το αναφέρουμε αμέσως στο γυμναστή και μετά στο γιατρό.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η απόφαση για άσκηση,συνήθως συμπαρασύρει το άτομο και σε αλλαγή τρόπου ζωής.Έτσι πολλά άτομα ξεκινώντας την άσκηση αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα ,να χάσουν βάρος,να κάνουν πιο σωστή διατροφή και γενικά να ξεκινήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Η καθημερινότητα για τους περισσότερους εργαζόμενους είναι σπίτι,αυτοκίνητο,εργασία με διάφορες κακές συνήθειες όπως κάπνισμα ,πολλούς καφέδες,πρόχειρο φαγητό,άγχος,επιστροφή με το αυτοκίνητο,ασανσέρ,σπίτι,φαγητό,ξεκούραση,ΤV,ύπνος.Ο μονοδιάστατος αυτός τρόπος ζωής με έλειψη φυσικής-σωματικής δραστηριότητας και άσκησης έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες. Μυική ατονία και ατροφία,παχυσαρκία,μείωση της αερόβιας ικανότητας ,μείωση της ταχύτητας και της ελαστικότητας ,εκφυλισμός των οστών ,εμφάνιση πόνων σε ολόκληρο το σώμα ,αρτηριοσκλήρωση, κ.α.Σε κάθε περίπτωση η άσκηση βοηθάει τον άνθρωπο να αναπτυχθεί βιολογικά,να έχει ενα κομψό ,δυνατό και εύκαμπτο σώμα αλλά και ένα καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα ικανό να δεχθεί επιβαρύνσεις.
Οι χώροι και οι τρόποι εκγ΄υμνασης σήμερα έχουν αυξηθεί, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε κάποιον να δοκιμάσει τι του ταιριάζει και τι τον διασκεδάζει.
Τέλος θα πρέπει να τονισθεί ότι η άσκηση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα υγιή άτομα . Αντίθετα κάποιοι ασθενείς που πέρασαν κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αρχίσουν μια προγραμματισμένη άσκηση διότι τα οφέλη απο αυτην είναι δεδομένα εφόσον γινεται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και τις υποδείξεις των ειδικευμένων στο αντικειμενο πτυχιούχων γυμναστών.
Υπάρχουν ενδείξεις οτι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου σε ασθενείς που πάσχουν απο στεφανιαία ανεπάρκεια αυξάνοντας τη διάμετρο των στεφανιαίων αρτηριών και την παράπλευρη κυκλοφορία ενώ μειώνει την ευαισθησία για σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών.(περιοδικό εγβε)

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΚΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ



Ε Κ Α Σ Κ Ε Μ




Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Φ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ - ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 66-62


ΛΙΤΟΧΩΡΟ -ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 59-75


ΑΣΠΡΟ -ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 62-98


ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ-ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 63-74


ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ -ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 58-48


ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ -ΡΕΠΟ




ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ


ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 4 8 β


ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 4 8


ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 4 7


ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 3 6


Φ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ 4 6


ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 4 6


ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 3 4


ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 3 4


ΛΙΤΟΧΩΡΟ 4 4


ΑΣΠΡΟ 4 4


ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ 3 3




ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΣΠΡΟΥ - ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 62-98


Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη δυσκολία η ομάδα του ΓΑΣ νίκησε τον Κεραυνό Άσπρου εκτός με το ευρύ 98-62. Πραγματοποιώντας θαυμάσια εμφάνιση δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στον αντίπαλό της και συγχρόνως η εμφάνιση αυτή και η αποτελεσματικότητα στην επίθεση έδωσε τη δυνατότητα στον προπονητή του ΓΑΣ να χρησιμοποιήσει όλους τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του.

Απο την αρχή ξέφυγε στο σκορ και μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο η γηπεδούχος ομάδα κατάφερε κάπως να σταθεί στο γήπεδο.

Πρώτος σκόρερ του ΓΑΣ Μελίκης ήταν ο Καραγκιζόπουλος με 19 πόντους και 3 τρίποντα.

Τον αγώνα διαιτήτευσαν οι κύριοι Ελευθεριάδης ,Εκίζογλου.

Τα δεκάλεπτα : 8-20,22-55(ημ),38-81,62-98(τελικό)

ΓΑΣ Μελίκης:(Δάνης Ασλανίδης), Σιστάκος 13, Καραγκιζόπουλος 19, Ντόγκας 3, Πέλλας 13, Στάκταρης 7, Λέφας 13, Παπαδόπουλος 13, Σαμψωνίδης 10, Θεοδωρίδης 1, Πιτσάβας 3, Παναγιωτόπουλος 3, Ζέρβας.

Στην επόμενη αγωνιστική ο ΓΑΣ αγωνίζεται στην έδρα του με την ομάδα του Ζαφειράκη Νάουσας.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τη νίκη της ομάδας των πανπαίδων μέσα στο Αιγίνιο με σκορ 58-78.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Για την Α2 κατηγορία και τον πρώτο όμιλο η ομάδα του Φιλίππου Μελίκης νίκησε την ομάδα του Σταυρού με σκορ 3-1 .Τα γκολ του Φιλίππου σημείωσαν ο Τεγούσης 50΄, ο Αγγελίνας στο 52΄και ο Παρσόπουλος στο61΄.

Για τον ίδιο όμιλο η ομάδα του Αχιλλέα Νεοκάστρου έχασε στον Τριπόταμο απο τη γηπεδούχο ομάδα με 2-0.

Στη βαθμολογία ο Φίλιππος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 15 βαθμούς και ο Αχιλλέας Νεοκάστρου στη δέκατητρίτη με 4 βαθμούς.

Ηεπόμενη αγωνιστική 26/10/ και ώρα 10.30΄: Παλαιοχώρι -Φίλιππος

Αχιλλέας Νεοκάστρου : ρεπο.







Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ε Κ Α Σ Κ Ε Μ



ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ



Α.Σ ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑΣ 68-40

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - Φ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ 66-62

ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 47-42

ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ - ΑΣΠΡΟ 81-41

ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ -ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 84-57

ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ - ΡΕΠΟ







Β Α Θ Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α



ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 6

ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ 6

ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 5

ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ 5

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 4

ΑΡΙΔΑΙΑ 4

ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ 3

ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 3

ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ 3

ΛΙΤΟΧΩΡΟ 3

ΑΣΠΡΟ 3



ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ -ΛΙΤΟΧΩΡΟ 47-42



Χωρίς να ικανοποιήσει ιδιαίτερα , σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι η ομάδα του ΓΑΣ κατάφερε να ζευγαρώσει τις νίκες της, νικώντας την ομάδα της Αναγέννησης Λιτοχώρου με σκορ 47-42.

Χαρακτηριστικό της κακής ποιότητας Μπάσκετ που παίχθηκε , το φτωχό σκορ που θυμίζει αποτέλεσμα αγώνα γυναικείων ομάδων.Το πρώτο ημίχρονο είχε δύο όψεις, στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν καλύτερη η φιλοξενούμενη ομάδα και στο δεύτερο η ομάδα του ΓΑΣ.

Αντίθετα στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του ΓΑΣ ήταν καλύτερη , είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και χωρίς να κινδυνέψει κατάφερε να κερδίσει με πέντε πόντους διαφορά.

Σε ένα παιχνίδι λοιπόν που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας λίγοι ήταν και οι παίκτες που διακρίθηκαν. Καλύτερος παίκτης του ΓΑΣ ήταν ο Καραγκιζόπουλος επιθετικά και οι Λέφας, Παπαδόπουλος αμυντικά.

Διατητές του αγώνα ήταν οι κύριοι Καρακατσανίδης, Εκιτζόγλου.

ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ (ΔΑΝΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ) Στάκταρης Δημ.,Καραγκιζόπουλος Δ,Πιτσάβας Αν, Μανουράς Γ, Σαμψωνίδης Κ, Ντόγκας Β, Παπαδόπουλος Γ,Λέφας Γ, Πέλλας Α, Νικολαϊδης Θ.

Το επόμενο Σάββατο 18/10/2008 η ομάδα του ΓΑΣ αγωνίζεται στο κλειστό γήπεδο της Σκύδρας με την ομάδα του Κεραυνού Άσπρου.







Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

Δεν κατάφερε ο ΓΑΣ Μελίκης να φύγει απο την δύσκολη έδρα της Αριδαίας με το ροζ φύλλο της νίκης.

Ηττήθηκε απο τον Φ.Ο Αριδαίας με σκορ 60-74.ημίχρονο 26-36.

Η ομάδα του Φ.Ο.Α ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο ,είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα και προηγήθηκε με 10 πόντους διαφορά (36-26). Το μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα του ΓΑΣ ήταν και σ'αυτό το παιχνίδι η έλλειψη οργανωτή αφού ο Δημήτρης Στάκταρης είναι ο μόνος για την θέση αυτή,ενώ όλοι οι άλλοι που επιστρατεύονται να τον αντικαταστήσουν έχουν φοβερές αδυναμίες .

Η εικόνα του αγώνα στο τρίτο δεκάλεπτο άλλαξε κάπως αφού η φιλοξενούμενη ομάδα του ΓΑΣ Μελίκης ανέβασε την απόδοσή της και κατάφερε να μειώσει την διαφορά στους τρείς πόντους(52-49). Δεν μπόρεσε όμως να συνεχίσει την ανοδική της πορεία και στο τέταρτο δεκάλεπτο αφού η φυσιολογική κούραση του αειθαλή Στάκταρη είχε σαν αποτέλεσμα την αντικατάστασή του .

Απο εκείνη την στιγμή του αγώνα και μέχρι το τέλος τα εύκολα λάθη των παικτών του ΓΑΣ είχαν σαν αποτέλεσμα η διαφορά να μεγαλώσει και να φθάσει τελικά τους 14 πόντους.
(60-74)
Πρώτος σκόρερ του ΓΑΣ Μελίκης και συγχρόνως καλύτερος παίκτης ήταν ο Γιάννης Λέφας με 22 πόντους.Διακρίθηκαν επίσης ο Δημήτρης Στάκταρης με 16π(3) και ο Δημήτρης Καραγκιζόπουλος με 16 πόντους επίσης και 1 τρίποντο.
Τον αγώνα διαιτήτευσαν ο Γιώργος Μητώνας και ο Γιώργος Αρβανίτης.
Τα δεκάλεπτα (22-11),(36-26)(ημ),(52-49),(74-60),τελικό.
ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ (Ασλανίδης Δάνης):Θεοδωρίδης Πιοτρ,Πιτσάβας Αντ.,Τζουνόπουλος Δ 4,Λέφας Γ. 22, Καραγκιζόπουλος Δ. 16, Ντόγκας Βαγγ., Πέλλας Α.2, Μανουράς Γ. ,Παπαδόπουλος Γ.,Στάκταρης Δ.16,Ρογγότης Β., Σαμψωνίδης Κυρ.
Το επόμενο Σάββατο 11/10/2008 ο ΓΑΣ αγωνίζεται στην έδρα του με την ομάδα του Λιτοχώρου.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ






Ε Κ Α Σ Κ Ε Μ



Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ


Ξεκίνησε το Σάββατο 27/9/2008 το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α΄κατηγορίας ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΜ.Ένα πρωτάθλημα χαμηλού επιπέδου λόγω των κωμικοτραγικών γεγονότων που προηγήθηκαν.Όλα ξεκίνησαν με τη λήξη της προηγούμενης χρονιάς και συνεχίσθηκαν μέχρι και λίγες ημέρες πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος.Συγκεκριμένα λόγω διαφόρων προβλημάτων ,κυρίως οικονομικών κάποιες ομάδες αδυνατούσαν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα Β΄εθνικής . Την τελευταία στιγμή αποφασίσθηκε και ενημερώθηκε ο Αρχέλαος Κατερίνης που είχε κάνει συνένωση με την ομάδα του Πιερικού,να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα Β΄εθνικής.

Η ομάδα της Αλεξάνδρειας χωρίς να ενισχυθεί δέχθηκε να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα Γ΄εθνικής.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στα μπαράζ για την άνοδο στην Α΄κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΜ ,κέρδισαν τελικά όλες το εισιτήριο της ανόδου ,μέχρι που παίχθηκε και η τελευταία πράξη αυτής της κωμικοτραγικής ιστορίας με την άνοδο της ομάδας της Έδεσσας στην Γ΄εθνική κατηγορία.Είκοσι ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και η ομάδα της Έδεσσας ψάχνει παίκτες για να μπορέσει να σταθεί αξιοπρεπώς στο νέο πρωτάθλημα που ξαφνικά θα συμμετάσχει.

Αν αναλογισθούμε λοιπόν ότι απο το νέο πρωτάθλημα θα λείπουν δύο παραδοσιακά καλές ομάδες όπως η Αλεξάνδρεια και η Έδεσσα συν το γεγονός ότι όλες οι άλλες ομάδες πλήν ίσως του Αετού Κιλκίς ,όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά αντιθέτως αποδυναμώθηκαν, τότε για ποιό επίπεδο δυναμικότητας μιλάμε ?

Και επειδή όπως λέει ο λαός μας η καλή ημέρα απο το πρωί φαίνεται , τα αποτελέσματα και οι εμφανίσεις των ομάδων την πρώτη αγωνιστική ενισχύουν όλα τα παραπάνω.Παρ'όλα όμως αυτά τα αρνητικά εύχομαι το νέο πρωτάθλημα να είναι καλύτερο απο το προηγούμενο και ας μας διαψεύσει.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α΄ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ - Θ.Ο ΑΡΙΔΑΙΑΣ 97-71
ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗ - ΑΕΚ ΚΑΡΥΩΤΙΣΑΣ 51-44
Α.Σ ΣΚΥΔΡΑΪΚΟΣ -ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ 62-68
ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ - ΛΙΤΟΧΩΡΟ 58-56
ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ -ΑΣΠΡΟ 63-55
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ : ΡΕΠΟ
Γ Α Σ ΜΕΛΙΚΗ - ΑΕΚ ΚΑΡΥΩΤΙΣΑΣ 51-44
Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο φετινό πρωτάθλημα ο ΓΑΣ Μελίκης. Νίκησε το Σάββατο δύσκολα την ομάδα της ΑΕΚ Καρυώτισας με σκόρ 51-44.
Η εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του Δάνη Ασλανίδη είχε δύο όψεις.Στο πρώτο ημίχρονο πολύ άσχημη με την ομάδα να ψάχνεται στην κυριολεξία και ομόνος παίκτης που κατάφερε να διακριθεί ήταν ο Καραγκιζόπουλος.
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα βελτιώθηκε κάπως αφού εκτός απο τον Καραγκιζόπουλο ανέβασαν την απόδοσή τους και οι Λέφας, Στάκταρης. Η φιλοξενούμενη ομάδα ήταν πάντα κοντά στο σκορ και πάλεψε φιλότιμα να κάνει την έκπληξη . Δεν τα κατάφερε όμως αφού ο καλύτερος παίκτης της φορτώθηκε απο το πρώτο ημίχρονο με τέσσερα φάουλ.Πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης του ΓΑΣ ήταν ο Καραγκιζόπουλος.
Διαιτητές ήταν οι κύριοι Παπαδόπουλος Θεόφιλος και Αρβανίτης Γιώργος.
Κατα την γνώμη μας το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον επιθετικό τομέα αφού τα κενά που άφησαν με την μεταγραφή τους οι Ντόβας Σωτήρης και Παραπούρας Φαίδων προς το παρόν φαίνεται δύσκολο να αναπληρώνονται.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Γ Α Σ Μ Ε Λ Ι Κ Η
Τ Μ Η Μ Α Σ Τ Ι Β Ο Υ
Έγινε το Σάββατο 20-9-2008 στην Κατερίνη , η δεύτερη φάση του διασυλλογικού πρωταθλήματος στίβου για τις κατηγορίες π/π β΄,π/κ β΄και π/π- π/κ β΄μίνι.
Στους αγώνες αυτούς ο ΓΑΣ Μελίκη συμμετείχε με 12 αθλητές και αθλήτριες. Διακρίθηκαν ιδιαίτερα στους αγώνες αυτούς οι αθλητές Μπούρας Ιωάννης, Παπαθεοδώρου Ελένη, Χαλιαμάντα Γεωργία και Ντόγκα Χρυσούλα.
Αναλυτικά οι αθλητές του ΓΑΣ κατέλαβαν μία πρώτη θέση, τρείς δεύτερες θέσεις,και δύο τρίτες.
ΤΑ Α Π Ο Τ Λ Ε Σ Μ Α Τ Α
ΜΠΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 50 ΜΈΤΡΑ 7΄΄98 ΔΕΎΤΕΡΗ ΘΕΣΗ
ΝΤΟΓΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 60 ΜΕΤΡΑ 9΄΄63 ΟΓΔΟΗ ΘΕΣΗ
ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΗΚΟΣ 4,05 μ. ΟΓΔΟΗ ΘΕΣΗ
ΧΑΛΙΑΜΑΝΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΛΑΚΙ 33,15 μ. ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ
ΝΤΟΓΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΠΑΛΑΚΙ 26,65 μ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ 5Ο ΜΕΤΡΑ 7΄΄80 ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ
ΓΙΑΖΙΤΖΙΟΓΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ 5Ο ΜΕΤΡΑ 8΄΄74 ΕΝΑΤΗ ΘΕΣΗ
ΝΤΟΒΑ ΕΛΕΝΗ 5Ο ΜΕΤΡΑ 8΄΄99 ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
ΚΥΡΙΑΖΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ 5Ο ΜΕΤΡΑ 9΄΄95 ΔΕΚΑΤΗ ΕΚΤΗ
ΝΤΟΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΗΚΟΣ 3,97 μ. ΠΕΜΠΤΗ ΘΕΣΗ
ΠΑΡΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΗΚΟΣ 3,32 μ ΟΓΔΟΗ ΘΕΣΗ
ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΛΑΚΙ 15,82 μ. ΠΕΜΠΤΗ ΘΕΣΗ

Επισης η ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ6ο της κατηγορίας π/κ β΄, αποτελούμενη απο τις αθλήτριες ΝΤΟΓΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΧΑΛΙΑΜΑΝΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ,ΚΑΙ ΝΤΟΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ κατέλαβε τη τρίτη θέση(3η) σημειώνοντας χρόνο 37΄΄03.

Τέλος η ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ5ο της κατηγορίας π/κ β΄μίνι κατέλαβε επίσης τη τρίτη θέση σημειώνοντας χρόνο 38΄΄17 . την ομάδα αποτελούσαν οι αθλήτριες ΓΙΑΖΙΤΖΙΟΓΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ, ΚΥΡΙΑΖΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΠΑΡΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ.
Οι αγώνες αυτοί ήταν οι τελευταίοι για το 2008 . Οι επόμενοι αγώνες για τους μικρούς αθλητές θα είναι το πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου τον Ιανουάριο του 2009.
Δεν είναι τελευταίοι όμως για τους μεγαλύτερους αθλητές αφού ο αθλητής του ΓΑΣ Μπαρτζώκας Αναστάσιος θα πάρει μέρος στον Αλεξάνδρειο δρόμο απόστασης 20.000 μέτρων που θα γίνει 12/10/2008 στη Θεσσαλονίκη και τέλος στον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 9/11/2008
Πριν κλείσω την αναφορά μου στους στους αγώνες του Σαββάτου θα ήθελα να αναφέρω ένα ευχάριστο γεγονός. τους μικρούς αθλητές του ΓΑΣ εκτός απο τον προπονητή τους Ντόγκα Νίκο και τα μέλη του συμβουλίου συνόδευσαν και ενθάρυναν με την παρουσία τους αρκετοί γονείς των μικρών αθλητών.
Το συμβούλιο του ΓΑΣ και ιδιαίτερα η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Θεοδωρακοπούλου Ελισσάβετ που είναι πάντα κοντά στα παιδιά συγχαίρει του αθλητές , τους εύχεται πάντα επιτυχίες και στους επόμενους αγώνες οι γονείς να είναι πολύ περισσότεροι.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Χ Ο Ρ Τ Α : Η Θ Ρ Ε Π Τ Ι Κ Η Τ Ρ Ο Φ Η Τ Ω Ν Α Γ Ρ Ω Ν

Ε Π Ι Σ Τ Ρ Ο Φ Η Σ Τ Ι Σ Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ε Ι Σ







Στην εποχή μας γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία η επιστροφή στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή . Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλών ειδών αγριόχορτα που μπορούν κατάλληλα μαγειρεμένα ή σαν φρέσκα ως χορταστική σαλάτα να γίνουν μέρος μιας καθημερινής διατροφικής συνήθειας ,η οποία θα αποτελέσει σύμμαχό μας για μια καλύτερη υγεία.



Στην Ελλάδα παλαιότερα τα χόρτα θεωρούνταν υποδεέστερη τροφή πιθανότατα λόγω του ότι καταναλώνονταν σε αφθονία απο ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Έπαιξαν όμως σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων της διατροφής που πολλές φορές απείλησαν τον ελληνικό πληθισμό.



Ύστερα απο μια περίοδο υποτίμησης της διατροφικής αξίας τους απο τους νεοέλληνες έρχονται ξανά στο προσκήνιο μετά απο έρευνες της προηγούμενης δεκαετίας , που έδειξαν ότι η καλή υγεία των μεσογειακών λαών και ιδιαίτερα των Κρητών οφείλονταν και στην κατανάλωση άγριων χόρτων.



Μια τέτοια έρευνα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν το 2005, σύγκρινε δείκτες υγείας απο δύο περιοχές της Κρήτης , όπου στη μια περιοχή ήταν πλούσια η κατανάλωση σε χόρτα ενώ στην άλλη όχι. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο κίνδυνος αθηρωματικής βλάβης ,ήταν πολύ μικρότερος στον πληθυσμό που κατανάλωνε συστηματικά χόρτα.



Τα χόρτα και ειδικότερα τα άγρια που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες Ε,C,Φλαβονοειδή και πολυφαινόλες , συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτικη ικανότητα του οργανισμού.



Επίσης ,τα χόρτα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.



Ένα απο τα πιο διαδεδομένα χόρτα τα οποία βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας είναι τα ραδίκια. Διακρίνονται στα άγρια και ήμερα ραδίκια ή αλλιώς αντίδια.Τα άγρια ραδίκια έχουν πικρή γεύση και έχουν στενά φύλλα.Απο την άλλη, τα ήμερα ραδίκια (αντίδια) καλλιεργούνται κατα τη διάρκεια όλου του χρόνου και είναι πλατύφυλλα με γλυκύτερη γεύση απο τα έγρια ρασίκια.Τα ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1,Β2 και σε ανόργανα στοιχεία όπως Κ,Νa, και Mg.


Iδιαίτερα ονομαστό χόρτο είναι και το αγριομάρουλο . Αφθονεί στα ακαλλιέργητα ελληνικά χωράφια στα άκρα των δρόμων και ξεπετιέται απο τις σχισμές των βράχων.Το αγριομάρουλο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή,(λουτείνη και βολαξανθίνη),βιταμίνες συμπλέγματος Β,βιταμίνη C. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α είναι 4 φορές μεγαλύτερη απο αυτή του κοινού μαρουλιού , ενώ απο ανόργανα στοιχεία περιέχει αρκετό κάλλιο. Φα.ινεται πλέον απο έρευνες ότι είναι αρκετά διουρητικό και αποτελεί διεγερτικό της όρεξης. Επίσης λειτουργεί και σαν βοηθητικό σε ορισμένες δυσλειτουργίες του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως , σε προβλήματα δυσπεψίας ιδιαίτερα στην πλήρη πέψη του λίπους. Επίσης είναι δυνατόν να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής και χρόνιων δερματίτιδων.


Ένα άλλο πολύ γνωστό και δημοφιλές πράσινο της μεσογείου είναι η γλιστρίδα. Είναι αυτοφυής και καλλιεργήσιμη στην Κρήτη.


Στα αρχαία χρόνια η γλιστρίδα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο και ήταν ιδιαίτερα γνωστή η δύναμη του χυμού των φύλλων της. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε α-λινολενικό οξύ το οποίο ανήκει στην ομάδα ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη δόμηση των κυταρικών μεμβρανών.Στις λαϊκές αγορές υπάρχουν ματσάκια απο καλλιεργημένη πλατύφυλλη γλιστρίδα .


Τα πιο γνωστά ζιζάνια της ελληνικής κουζίνας θεωρούνται οι Βρούβες.Στα αρχαία χρόνια οι βρούβες αποτελούσαν ένα πολύ καλό φάρμακο κατά του πόνου του στομάχου και χρησιμοποιούνταν επίσης ως αποτοξινωτικό ρόφημα . Το νοστιμότερο μέρος τους θεωρούνταν τα τρυφερά τους βλαστάρια τα οποία μαζεύονταν την εποχή της άνοιξης.

Ένα άλλο πολύ γνωστό χόρτο στην χώρα μας είναι η ζοχιά . Το συναντάμε παντού σε καλλιεργημένους και ακαλλιέργητους τόπους. Συλλέγεται τους χειμερινούς μήνες και αποτελεί θαυμάσιο ορεκτικό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο ενώ επίσης περιέχει βιταμίνη c,θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χυμός τους χρησιμοποιείται σε ασθένειες του ήπατος και του υπογαστρίου.
Ένα άλλο γνωστό αρωματικό χόρτο είναι το μάραθο. Τα φύλλα του συλλέγονται απο τον Ιανουάριο εως τον Ιούνιο , εποχή που ανθίζει το φυτό.Ο μάραθος μπορεί να ενισχύσει την πεπτική λειτουργία ενώ μειώνει σημαντικά τα αέρια του πεπτικού συστήματος. Άτομα που υποφέρουν απο αέρια στην κοιλιά μπορούν να προσθέτουν μάραθο στο γεύμα τους που προκαλεί φούσκωμα συνήθως λαχανικά και όσπρια.
Ένα ιδιαίτερα παρεξηγημένο χόρτο είναι η τσουκνίδα. Όλοι μας έχουμε συνδέσει την τσουκνίδα με έναν έντονο κνησμό όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Οι τσουκνίδες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε σίδηρο και μπορεί να βοηθήσουν αρκετά ενάντια στην αναιμία. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση χάρις στο β-καροτένιο που περιέχει.Βράσιμο επι δέκα λεπτά είναι δυνατόν να εξουδετερώσει τη δράση των ουσιών που προκαλούν ερεθισμό.
Άλλα ακόμη σημαντικά χόρτα που είναι γνωστά για την ευεγετική τους δράση και τα βρίσκου με σε αφθονία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας είναι ο βασιλικός, το θυμάρι, η ρήγανη και πολλά άλλα ακ.ομη στα οποία θα αναφερθούμε σε μία άλλη ανάρτηση
Η διατροφική αξία των χόρτων τα οποία ευδοκιμούν σε πολλά μέρη της πατρίδας μας είναι μεγάλη και μπορεί ο καθένας να τα προμηθευτεί χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος . Το κέρδος είναι διπλό αν συνυπολογίσουμε τα ωφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας σε σχέση και με την ενεργειακή τους πυκνότητα προφυλλάσοντάσ μας απο διάφορες παθολογικές καταστάσεις.πολλά απο τα παραπάνω έχουν δημοσιευθεί απο την διατροφολόγο Κατερίνα Ξανθούλη στο περιοδικό της ΕΓΒΕ.

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ

Αισθάνομαι την ανάγκη να χαιρετήσω και να ευχαριστήσω όλους εσάς που κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού επισκευθήκατε αυτή τη σελίδα δίνοντας μ'αυτόν τον τρόπο δύναμη ώστε να συνεχίσω αυτήν την προσπάθεια που ξεκίνησα πριν έναν περίπου χρόνο.
Μια προσπάθεια που σκοπό έχει την ενημέρωση, την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων σε θέματα αθλητικής φύσεως ,υγείας και διατροφής.
Εύχομαι σε όλους υγεία και καλό χειμώνα.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Ν Α Υ Α Γ Ο Σ Ω Σ Τ Ε Σ

Η ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ





ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ





Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό σε όλους μας ,ότι η ιερότητα της ανθρώπινης ζωής , που αφήνεται στα χέρια των Ναυαγοσωστών , επιβάλλει την ουσιαστική πανεπιστημιακή επαγγελματική εκπαίδευση , χωρίς πειραμετισμούς και προχειρότητες που μπορούν να αποβο΄υν μοιραίες.


Είναι γνωστό σε όλους ότι η χώρα μας επενδύει πολλά στον θαλασσιο τουρισμό ,καθώς η κίνηση των τουριστών ιδιαίτερα κατα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αυξημένη.

Οι ελληνικές ακτές καλύπτουν περίπου 16000 χιλιόμετρα αφού το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας βρέχεται απο θάλασσα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας οι πνιγμοί απο το 1991-2007 έφθασαν τους 4119, πράγμα που σημαίνει ότι κατα μέσο όρο ετησίως χάνουν τη ζωή τους απο πνιγμό περισσότεροι απο 250 συνάνθρωποί μας , που ψάχνουν λίγη δροσιά το καλοκα ιρι.

Η Ελλάδα με την αύξηση των πνιγμών καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κόσμο , μετά την Ιαπωνία.Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους, α;ρμοδίους και μη.

Προκύπτουν εύλογα πολλά ερωτήματα:

Υπάρχει ανάλογη επιστημονική υποδομή στις ιδιωτικές ναυαγοσωστικές σχολές αλλά και στα Τ.Ε.Φ.Α.Α της χώρας μας , ώστε οι απόφοιτοι ναυαγοσώστες να μπορούν να εκπληρώσου επαρκώς τα επαγγελματικά τους καθήκοντα;

Είναι επαεκής ο αριθμός των ναυαγοσωστών , ώστε οι παραλίες και οι οργανωμένες λουτρικές εγκαταστάσεις να μπορούν να επανδρωθούν πλήρως αφού υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών Ελλήνων και ξένων ιδιαίτερα κατα την θερινή περίοδο;

Εφαρμόζεται στις σχολές αυτές η κατάλληλη εκπαίδευση των υποψήφιων ναυαγοσωστών; Καταρτίζονται επαρκώς τόσο πάνω στη διάσωση , με τη χρήση των ναυαγοσωστικών μέσων βατραχοπέδιλα,σανίδα κ.λ.π και των ναυαγοσωστικών οχημάτων όσο και στην καταδυτική ναυαγοσωστική;

Είναι άξια και κατάλληλα εκπαιδευμένοι οι Έλληνες ναυαγοσώστες παραλίας , σε σχέση με ναυαγοσώστες άλλων κρατών , ώστε να παρέχουν στους λουόμενους την καλύτερη δυνατή ασφάλεια και κάλυψη.

Υπάρχει η ανάλογη απορρόφηση των ναυαγοσωστών σε αυτές τις πολυσύχναστες παραλίες (500 άτομα ημερησίως ανα χιλιόμετρο ακτογραμμής) και κατα πόσο είναι άρτια οργανωμένες και ασφαλείς?

Είναι οι ναυαγοσώστες παραλίας εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό απο τους εργοδότες τους (σωστικά μέσα, υλικά πρώτων βοηθειώνκαι σωστικό όχημα τζέτ σκί ή εξωλέμβιο μηχανοκίνητο σκάφος ανοιχτής θάλασσας,), ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το έργο της διάσωσης του συνανθρώπου τους απο επικείμενο πνιγμό.

Έχουν οι ναυαγοσώστες την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και την επαγγελματική συνείδηση , ώστε να επιτελούν με συνέπεια επαγγελματία και όχι ερασιτέχνη , το καθήκον τους.Εμπνέουν την εμπιστοσύνη των λουομένων?

Υπάρχει η ανάλογη ευαισθησία απο την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για τη βελτίωση και την αναβάθμηση του κλάδου αυτού στη χώρα μας?

Θα μειωθεί μελλοντικά το ποσοστό θνησιμότητας απο πνιγμό στη χώρα μας?Θα μείνει στάσιμο ή θα αυξηθεί , με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραλάβει απο την Ιαπωνία τα σκήπτρα της θλιβερής πρωτιάς?

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα - προβλήματα πρέπει να ευαισθητοποιήσουν και να προβληματίσουν αρμοδίους και μη αφού χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης για το κοινό όφελος.Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας πόσο αμαγκαία θεωρείται η άμεση βελτίωση της υποδομής και της επιστημονικής εκπαίδευσης του κλάδου της ναυαγοσωστικής στη χώρα μας.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό σε όλους μας, ότι η ιερότητα της ανθρώπινης ζωής , που αφήνετε στα χέρια του ναυαγοσώστη παραλίας επιβάλλει την ουσιαστική πανεπιστημιακή επαγγελματική εκπαίδευση , χωρίς πειραματισμούς και προχειρότητες που μπορούν να αποβούν μοιραίες.Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αυτή η μοναδικότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό και ευαισθησία.


Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ , ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΘΡΥΛΟΣ













ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ Ο ΘΕΟΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ












O κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών και ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του αθλήματος στη χώρα μας. Πατέρας μιας μικρής κόρης της Στέλλας αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν τον αθλητισμό.

Είναι ο άνθρωπος που νίκησε το νόμο της βαρύτητας , Ο <<ΓΚΑΝΚΣΤΕΡ>> που έβαζε τη μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο και αυτός που δίδαξε στο παρκέ ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο.

Είναι επίσης ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που κατέχει μία θέση στο <> απο τις 12 Σεπτεμβρίου 2007 στη διάρκεια των αγώνων του Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας.

Παιδί φτωχών μεταναστών απο τη Ρόδο , ο Νικόλαος Γεωργαλής όπως είναι το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στη Νέα Υερσέη (New jersey) των Ηνωμένων Πολιτειών στις 23 Ιουλίου 1957 . Στα μαθητικά του χρόνια θέλησε να γίνει πυγμάχος κατα προτροπή του πατέρα του , αλλά η μητέρα του , μή αντέχοντας να τον βλέπει ματωμένο όταν επέστρεφε στο σπίτι απο τις προπονήσεις , τον έστρεψε προς το μπάσκετ.

Γρήγορα ξεχώρισε το ταλέντο του στο γυμνάσιο γιουνιον χιλ και το 1975 έγινε δεκτός στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ , ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με περγαμηνές στο άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα.

Αμέσως ο νεαρός Νικ έγινε ένα απο τα αστέρια της ομάδας και στον τελευταίο χρόνο της φοίτησής του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA(27,5 ΠΌΝΤΟΥς ΚΑΤΑ ΜΈΣΟ ΌΡΟ ) με δεύτερο τον μεγάλο Λάρι Μπέρντ. Επιλέχθηκε στα ντράφτ απο τους Μπόστον Σέλτικς , αλλά ένας τραυματισμός του τον κράτησε μακριά απο τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ . Έτσι αποφάσισε να περάσει τον Ατλαντικό και να αναζητήσει την τύχη του στην Ελλάδα.

Α Ρ Η Σ Θ Ε Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ


Ο πρωταθλητής Αρης Θεσσαλονίκης του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του το 1979 και τον ενέταξε στη δύναμή του αφού Παναθηναϊκός και Ολυμπιακος εκδήλωσαν απλά ενδιαφέρον .

Στον ΆΡΗ αγωνίσθηκε συνολικά 13 χρόνια που αποτέλεσαν την χρυσή εποχή για τους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης . Ο Γκάλης τους οδήγησε στην κατάκτηση οκτώ πρωταθλημάτων και έξι κυπέλλων αλλά το μεγάλο του όνειρο η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού , δεν πραγματοποιήθηκε αν και η ομάδα αγωνίσθηκε τρείς φορές σε φαϊναλ φορ.

Αποζημιώθηκε με το παραπάνω , όταν οδήγησε την Εθνική ομάδα στον ανεπανάληπτο θρίαμβο του 1987 με την κατάκτηση του κυπέλου και της πρώτης θέσης.Δύο χρόνια αργότερα η Εθνική ομάδα με ηγέτη και πάλι τον ίδιο πήρε την δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου.

Ο Νίκος Γκάλης εγκατέλειψε άδοξα τον Άρη το 1992 όταν ο τότε πρόεδρος του Άρη Θεόφιλος Μητρούδης θέλησε να βάλει μία τάξη στα οικονομικά της ομάδας που ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Ο Γκάλης κατηφόρισε στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό το 1992.Εκείνο τον καιρό ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να βρεί την χαμένη του αίγλη , υπο την καθοδήγηση των αδελφών Γιαννακόπουλων.Έπαιξε τρείς σεζόν με τος πράσινους κατακτώντας ένα κύπελο .

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 ήλθε σε ρήξη με τον προπονητή του Κώστα Πολίτη εγκατλείποντας την ομάδα και συγχρόνως το Ελληνικό μπάσκετ.


ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ


* ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΕΛΟΦ: << Τον θαυμάζω . Όταν παίζει ένας με έναν είναι ανίκητος. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ένας παίκτης θα μπορούσε να τα βάλει με όλη τη Σοβιετική Ένωση.>>

*ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΓΚΟΜΕΛΣΚΙ: << Ο Γκάλης είναι παίκτης του 21ου αιώνα.>>

*ΝΤΡΑΖΕΝ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: << Θέλω να είμαι συμπαίκτης του Νίκου Γκάλη, να του δίνω ασίστ και αυτός να σκοράρει.>>

*ΑΖΑ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ: << Ο ΝΤΡΆΖΕΝ είναι αδελφός μου αλλά ψηφίζω Νίκο Γκάλη.>>

*ΜΠΟΜΠ ΜΑΚ ΑΝΤΟΥ: << Ο Γκάλης κάνει πράγματα που ούτε οι παίκτες των Σέλτικς και των Λέϊκερς μπορούν να κάνουν.>>

*ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ:<< Δεν περίμενα να βρώ έναν τόσο σπουδαίο παίκτη στην Ευρώπη.>>

*ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ :<< Ο άνθρωπος είναι κομπιούτερ.>>

*ΟΝΤΙ ΝΟΡΙΣ : << Έχω δεί πολλούς παίκτες στην καριέρα μου , αλλά αυτά που κάνει ο Γκάλης στο παρκέ μόνο δύο ή τρείς παίκτες μπορούν να τα κάνουν.>>

*ΡΟΥΟΥΝΤ ΧΑΡΕΒΑΪΝ :<< βρήκα τρόπο για να σταματήσω τον Γκάλη.Θα τον κλειδώσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και έτσι δεν θα έλθει στο γήπεδο.>>


Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Α


* Έπαιξε σε 854 επίσημα παιχνίδια και σημείωσε 25.995 πόντους. 30,4 κατα μέσο όρο.

*Σε 384 αγώνες στη μεγάλη κατηγορία του μπάσκετ σημείωσε 12.849 πόντους και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών.

*Αγωνίσθηκε 168 φορές με την Εθνική Ελλάδος με μέσο όρο πόντων 30,46 .

*Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1986 και στα Ευρωπαϊκά του 1983,1987,1989,και 1991.

*Ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα 62 στον αγώνα Άρης -Ιωνικός 1981.

*Ρεκόρ πόντων σε ΕυρωπαΊΚΌ ΑΓΏΝΑ 57το 1981 στον αγώνα Αρης- Βενέτσια για το κύπελλο Κόρατς.


Τ Ι Τ Λ Ο Ι


* Πρωταθλήματα Ελλάδος 1983,1985,1986,1987,1988,1989,1990,1991.

*Κύπελλο Ελλάδος: 1985,1986,1987,1988,1989,1990,1993.

*MVP (ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΠΡΩΤΆΘΛΗΜΑ 1988,1989,1990,1991.

_//_ Ευεωμπάσκετ :1987 και MVP.





Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Ο θεσμός της κατασκήνωσης έχει διανύσει μία πολύ μεγάλη πορεία στο χρόνο μέχρι να αποκτήσει την έννοια που έχει σήμερα. Ιστορικά αποδεικνύεται ότι είναι ένας σταθερός θεσμός που αντέχει στις μεγάλες αλλαγές και προσαρμόζεται στις ανάγκες και στο πνεύμα της κάθε εποχής.



Στην αρχαία Ελλάδα συναντούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατασκηνωτικής ζωής στη Σπάρτη, όπου η επαφή με τη φύση και τα γυμναστικά παιχνίδια είχαν σα στόχο τη βελτίωση των σωματικών και ψυχικών ικανοτήτων των νέων , ώστε να μπορούν να υπηρετούν την πατρίδα σε συνθήκες ειρήνης και πολέμου . Άλλο παράδειγμα απο τη μυθολογία είναι ο Κένταυρος Χείρων που ζούσε στο δάσος του Πηλίου και δίδασκε τις ηθικές αρχές και την τέχνη του κυνηγιού σε πολλά σπουδαία πρόσωπα , όπως ήταν ο Αχιλλέας ,ο Ηρακλής,ο Ασκληπιός κ.α. Τέλος τα ασκληπιεία της αρχαιότητας ήταν κατάλληλοι επιλεγμένοι χώροι σε ωραίες καταπράσινες τοποθεσίες με καλό κλίμα,κρυστάλλινα νερά,ανοιχτό ορίζοντα και άριστη οργάνωση.Εκεί εφαρμόζονταν η ηλιοθεραπεία και η γυμναστική.



Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα συναντούμε διάφορες κατασκηνωτικές μορφές με σαφή θρησκευτικό χαρακτήρα , με σκοπό την καλλιέργεια των χριστιανικών αρχών και τη διάσωση των νέων απο τη διαφθορά. Το 18ο αιώνα συναντούμε μία πιο συντονισμένη κίνηση στη Γαλλία η οποία όμως διακόπηκε εξαιτίας της Γαλλικής Επανάστασης και των άλλων πολέμων που ακολούθησαν.Αρκετά χρόνια αργότερα , τη δεκαετία του 1930 και πάλι στη Γαλλία , θεσπίζεται η άδεια μετ'αποδοχών για όλους τους Γάλλους εργαζόμενους προκειμένου να γνωρίσουν τη χαρά της ορεινής πεζοπορίας , της ποδηλασίας,της κολύμβησηςκαι γενικά της επαφής με τη φύση. Η πρώτη όμως , σύγχρονη παιδική κατασκήνωση οργανώθηκε το 1876 στη Ζυρίχη με πρωτοβουλία του εφημέριου Βάλτερ Μπριόν . Τα πολύ καλά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία και άλλων κατασκηνώσεων στην Ευρώπη.



Το κατασκηνωτικό πνεύμα ενισχύθηκε και καλλιεργήθηκε και απο τον προσκοπισμό στην πρώτη μόλις δεκαετία του 20ου αιώνα , ενώ η διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού απο τον ΟΗΕ συνετέλεσε ώστε οι παιδικές κατασκηνώσεις να αποκτήσουν χαρακτήρα <<ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΌΝ - ΠΡΙΒΑΝΤΟΡΙΑΚΟΝ>> . Μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούσαν κατασκηνώσεις με στόχο την επάνοδο των παιδιών απο τις ταλαιπωρίες και τις κακουχίες.



Στην Ελλάδα ,η πρώτη παιδική κατασκήνωση ιδρύθηκε το 1911 στη Βουλιαγμένη Αττικής , με πρωτοβουλία της Σοφίας Σλήμαν ,συζύγου του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν και του αείμνηστου Γυμναστή και ιδρυτή του προσκοπισμού Αθανασίου Λευκαδίτη που ήταν εκπρόσωπος της Σχολικής Υγιεινής.Απο τότε πολλοί και σημαντικοί φορείς όπως το Υπουργείο Παιδείας,το ΠΙΚΠΑ,η ΧΑΝ, η εκκλησία ,οι τράπεζες οι Δήμοι αλλά καο πολλοί ιδιώτες έχουν δημιουργήσει πολλές παιδικές κατασκηνώσεις σε όλη την Ελλάδα , άλλες στο βουνό και άλλες στη θάλασσα, συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια αυτού του θεσμού.



Οι εποχές άλλαξαν.Οι ολοένα οι αυξανόμενες υποχρεώσεις που γεννά ο σύγχρονος τρόπος ζωής , έχουν σαν αποτέλεσμα την πλήρη απορρόφηση χρόνου και ενεργητικότητας. Άμεσοι αποδέκτες αυτής της κατάστασης γίνονται τα παιδιά, που είτε βρίσκονται σε μικρότερη ηλικία και αδυνατούν να απασχοληθούν δημιουργικά , καταλήγοντας να γίνουν παθητικοί δέκτες των τηλεοπτικών εκπομπών , είτε βρίσκονται σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία και έχουν αρχίσει ήδη και οι δικές τους υποχρεώσεις , όσον αφορά τη μόρφωσή τους.Συνεπώς τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά έρχονται σε ένα αδιέξοδο αναφορικά με τον τομέα της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης , που είναι σημαντικότατος παράγοντας για τη σωστή και αρμονική ανάπτυξη και ψυχική ισορροπία.



Η κατασκήνωση έρχεται να δώσει μια λύση σ'αυτό το αδιέξοδο και απευθύνει πρόσκληση για φιλία , συντροφικότητα, άθληση, διασκέδαση,εκτόνωση και επαφή με τη φύση.







ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ;







*Πιστεύουν στο θεσμό της κατασκήνωσης , καθώς υπήρξαν και οι ίδιοι κάποτε κατασκηνωτές και έχουν πολύ όμορφες αναμνήσεις.



*Θέλουν τα παιδιάτους να κάνουν καινούριες φιλίες και να μάθουν να λειτουργούν στα πλαίσια μιας ομάδας.



*Θέλουν τα παιδιά τους να ανεξαρτητοποιηθούν απο αυτούς και να μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται.



*Θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν να πειθαρχούν στους κανόνες της κατασκήνωσης.



*Οι ίδιοι είναι πολύ απασχολημένοι και δεν προλαβαίνουν λόγω δουλειάς να πάνε με τα παιδιά τους διακοπές.



*Οι ίδιοι θέλου να κάνουν μόνοι τους διακοπές και να απαλλαγούν για λίγες ημέρες απο την καθημερινή φροντίδα των παιδιών τους.



Έτσι επιλέγουν μία κατασκήνωση με διάφορα κριτήρια.







ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ



*Η απόσταση και η εύκολη πρόσβαση , για να έχουν την αίσθηση ότι ανα πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν κοντά στα παιδιά τους ή και το αντίθετο.Επιλέγουν,δηλαδή συχνά κατασκηνώσεις μακρινές,προκειμένου να μην μπορούν συχνά να τα επισκέπτονται.


*Οι προσωπικές γνωριμίες με κάποια απο τα στελέχη της κατασκήνωσης.


*Οι θετικές πληροφορίες απο άλλους για ασφάλεια και καθαριότητα.


*Το πρόγραμμα διατροφής και δραστηριοτήτων.


*Η τοποθεσία (βουνό ή θάλασσα).


*Οχαρακτήρας της κατασκήνωσης (πιο αυστηρός , πιο ελαστικός- πιο αθλητικός ή πιο πνευματικός.).


*Οι παρέες των παιδιών τους.

Αφού λοιπόν γίνει η επιλογή της κατασκήνωσης το παιδί προετοιμάζεται ψυχολογικά για τις καλοκαιρινές διακοπές σ'αυτήν. Σ'αυτή τη φάση τα παιδιά χωρίζονται στις εξής κατηγορίες.

*Σ'αυτά που πάνε πρώτη φορά κατασκήνωση και είτε είναι ενθουσιασμένα είτε φοβισμένα.

*Σ'αυτά που έχουν ξαναπάει και ανυπομονούν να ξαναβρεθούν στον ίδιο χώρομε τους παλιούς τους φίλους.

*Σ'αυτά που αποφάσισαν να αλλάξουν κατασκήνωσηκαι να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

*Σ'αυτά που δε θέλουν να πάνε κατασκήνωσηκαι τους στέλνουν οι γονείς τους υποχρεωτικά για τους δικούς τους λόγους.

Οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις κατηγορίες παιδιώνξεχωριστά και να μπορέσουν να φανούναντάξιοι των προσδοκιών τους. Θα πρέπει λοιπόν να μη τα απογοητεύσουν.

Πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη προσοχή στις εγκαταστάσεις,στην καθαριότητα, και στην επιλογή των στελεχών, που θα είναι υπεύθυνα για τη σωστή οργάνωση της κατασκηνωτικής ζωής των παιδιών.

Τα παιδιά δεν έχουν μόνο επισιτιστικές ανάγκες αλλα και πνευματικές και ηθικές.Έτσι τα στελέχη πρέπει να διαθέτουν ήθος, μόρφωση,και αγάπη για το παιδί όπως επίσης και στοιχειώδεις γνώσεις για τις βιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες του παιδιού ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν σωστά τα προβλήματά του μέσα στον κατασκηνωτικό χώρο. Αλλά πέρα απο κάθε γνώση και κάθε μόρφωση αυτό που θα επιδράσει καθοριστικά στη συμπεριφορά των παιδιών , είναι το παράδειγμα των ίδιων των στελεχών.Άλλωστε τα παιδιά μόλις βρεθούν στην κατασκήνωση αλλάζουν συμπεριφορά,είτε γιατί στα σπίτια τους είναι καταπιεσμένα είτε γιατί συνδέουν την κατασκήνωση με την ασυδοσία. Βλέπουν την κατασκήνωση σαν έναν χώρο χωρίς τους γονείς τους , όπου τα πάντα επιτρέπονται.Στην περίπτωση αυτή ο ρόλος των στελεχών είναι να στρέψουν την προσοχή και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σε προγραμματισμένες ελκυστικές δραστηριότητες που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους και θα τους δώσουν την ευκαιρία όχι μόνο να εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και τις δυνατότητές τους αλλά και να προφυλαχθούν απο την ανία και τη νοσταλγία του σπιτιού τους.
Ο σκοπός της κατασκήνωσης μπορεί να επιτευχθεί εάν ο αρχηγός και τα στελέχη έχουν στο νού τους τις ανάγκες ενός παιδιού που επιλέγει να περάσει τις διακοπές του μακριά απο τους γονείς του μαζί με άγνωστους.Και πρώτη απ'όλες είναι η ανάγκη για αγάπη. Το παιδί πρέπει να αισθάνεται ευπρόσδεκτο , ότι ασχολούνται μαζί του οι άνθρωποι με κέφι και διάθεση απο την αρχή. Πολλά παιδιά αποχωρίζονται πρώτη φορά τους γονείς τους , άλλα είναι πολύ ευαίσθητα είτε λόγω έλλειψης αγάπης είτε λόγω οικογενειακών προβλημάτων , η προσέγγιση λοιπόν των παιδιών αυτών θα πρέπει να είναι βασισμένη στο αίσθημα αυτό.
Δεύτερη βασική ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί απαραίτητα είναι αυτή της ασφάλειας. Για να μπορεί να συμμετέχει το παιδί σε δραστηριότητες όπως το κολύμπι στη θάλασσα και άλλα αθλήματα , θα πρέπει να αισθάνεται τη σιγουριά ότι γύρω του υπάρχουν άνθρωποι που το προσέχουν και ότι μπορούν να το βοηθήσουν ανα πάσα στιγμή. Ο ύπνος δε θα είναι ποτέ ήσυχος και απολαυστικός για τα παιδιά και το παιχνίδι δε θα είναι ποτέ δημιουργικό και ενδιαφέρον εάν τα παιδιά δεν αισθανθούν ότι εμπιστεύονται τους ανθρώπους γύρω τους.
Επιπλέον άλλη βασική ανάγκη που πρέπει να καλύψει η κατασκήνωση είναι οι καινούριες εμπειρίες . Η ανάγκη αυτή μπορεί να καλυφθεί με πολλούς τρόπους , είτε μέσα απο τις καινούριες φιλίες , που είναι σπουδαία κατάκτησηείτε μέσα απο ατομικές και ομαδικές πρωτιές στα αθλήματα, στα παιχνίδια και στους διαγωνισμούς που οργανώνονται απο την κατασκήνωση. Με όλους αυτούς τους τρόπους η ψυχή των παιδιών γεμίζει χαρά ,ικανοποίηση,και αναπτερώνεται το ηθικό τους. Ακόμη και παιδιά με κλειστό χαρακτήρα , με χαμηλή αυτοεκτίμηση, φοβισμένα ή ντροπαλά , μέσα απο τέτοιες κατακτήσεις παίρνουν θάρρος,ανοίγονται,κοινωνικοποιούνται και αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους. Κάθε δραστηριότητα για τα παιδιά είναι μία εμπειρία.
Παράλληλα όμως με όλα τα παραπάνω , δε θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το παιδί έχει την ανάγκη και να περιορίζεται , στο βαθμό που θα το βοηθήσει να λειτουργεί καλύτερα.Γι'αυτό είναι απαραίτητοι οι κανόνες και η παρέμβαση των στελεχών κάθε φορά που παρατηρούνται ακραίες και απρεπείς συμπεριφορές.Η παρέμβαση όμως αυτή οφείλει να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και ανάλογα με τη σοβαροτητα της περίπτωσης να γίνεται απο τον κατάλληλο στην ιεραρχία. Σε καμία όμως περίπτωση η κατασκήνωση δε θα πρέπει να αποδέχεται κάποιο παιδί με αποκλίνουσα συμπεριφορά, που αποτέλεσμα έχει να διαταράσσει την ομαλή κατασκηνωτική ζωή των άλλων παιδιών.
Πλησιάζει ο καιρός που οι γονείς και τα παιδιά θα κληθούν να επιλέξουν μία κατασκήνωση για τις καλοκαιρινές διακοπές . Για να πάνε όλα καλά και για να απολαύσουν τα παιδιά μια σωστή και ευχάριστη κατσκηνωτική εμπειρία θα πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία και κατανόηση απο όλες τις μεριές. Οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους κατα την προετοιμασία και κατα τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή στελεχών , στην καθαριότητα ,στην ποιότητα του φαγητού και κυρίως στην ασφάλεια. Πρέπει να υπάρχει βέβαια καλή διάθεση και τα όποια προβλήματα που ίσως προκύψουν θα αντιμετωπισθούν με επιτυχία.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΟΠΟΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ - ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ-ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ. ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΤΕΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΚΥΛΗΣΕΙ ΜΕ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.



Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

ΠΟΣΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ......ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ

Σύμφωνα με ένα μακρόπνοο επιστημονικό πείραμα που έγινε στην Ελβετία και στο οποίο μετείχαν τέσσερα εκατομμύρια άτομα αποδείχτηκε ότι για κάθε κιλό και κάτι του βάρους ενός ατόμου χρειάζεται να παίρνει απο την τροφή του ένα γραμμάριο πρωτεϊνης.Δηλαδή ένας άνθρωπος 67 κιλά πρέπει να καταναλώνει 60 γραμμάρια πρωτεϊνης την ημέρα.(όχι 60 γραμμάρια κρέας ή άλλης τροφής , αλλά 60 γραμμάρια πρωτεϊνης, που περιέχεται στις τροφές.
Το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα είχε και μία έρευνα που έκανε το 1974 η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Αμερικής.(εδώ ο ίδιος άνθρωπος χρειάζεται 54 γραμμάρια).
Οπαρακάτω πίνακας μας δείχνει ότι οι καθημερινές ανάγκες σε πρωτεϊνη είναι, ανάλογα με την ηλικία και το φύλλο ως εξής.
Η Λ Ι Κ Ι Α ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ 1-3 ΧΡΌΝΩΝ 23
ΠΑΙΔΙΑ 4-6 ΧΡΟΝΩΝ 30
ΠΑΙΔΙΑ 7-10 ΧΡΟΝΩΝ 36
ΑΓΟΡΙΑ 11-14 ΧΡΟΝΩΝ 44
ΑΓΟΡΙΑ 15-22 ΧΡΟΝΩΝ 54
ΑΝΔΡΕΣ 22 ΚΑΙ ΠΑΝΩ 56
ΚΟΡΙΤΣΙΑ 11-14 44
ΚΟΡΙΤΣΙΑ 15-18 48
ΓΥΝΑΙΚΕς 19 ΚΑΙ ΠΑΝΩ 46
ΕΓΚΥΕΣ ΣΥΝ 30
ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΣΥΝ 20
Για να υπολογίζουμε όμως σωστά πόση πρωτεϊνη θα πάρουμε πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς είναι η πρωτεϊνη και σε τί τροφές μπορούμε να τη βρίσκουμε. Γι αυτό ας δούμε πρώτα ποιά στοιχίζει περισσότερο και γιατί.
Φυσικά όπως το καταλάβατε , το πιό ακειβό συστατικό τροφής στον κόσμο είναι η ζωική πρωτεϊνη.
Αγοράζονται σπόροι , πλυρώνονται μεροκάματα για την σπορά ,φυτρώνουν χορταρικά και καρποί με τα οποία -φρέσκα ή ξερά- τρέφονται τα ζώα που μας δίνουν το ακριβοπληρωμένο τους έτσι κρέας . Και το κρέας αυτό δεν μας δίνει περισσότερες πρωτεϊνες απ'όσες θα μας έδιναν τα χορταρικά κι οι σπόροι , αν τα τρώγαμε απ'ευθείας.
Ωστόσο έχουν συμφέροντα απο την πώληση προϊόντων με ζωική πρωτεϊνη χρηματοδότησαν έρευνες που υποστήριζαν ότι το κρέας είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών , γιατί περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε πιό αφομοιώσιμη μορφή.
Έτσι μας είπαν ότι το κρέας είναι πιό υγιεινή τροφή γιατί πλησιάζει περισσότερο στη σύνθεση της ανθρώπινης σάρκας.
Αν όμως αυτό ήταν σωστό , τότε κάθε ζώο θα έπρεπε να τρώει τα ζώα του είδους του. Κι ο άνθρωπος να τρώει ανθρώπους.
Πάντως όσοι είσαστε φανατικοί κρεατοφάγοι ησυχάστε. Δεν έχω σκοπό να σας .....αλλαξοπιστήσω.Αλλά μόνο να σας εξηγήσω πόση πρωτεϊνη είναι απαραίτητο να τρώτε και απο ποιές πηγ΄ες να την παίρνετε.Απο εκεί και πέρα , αν εσείς θελήσετε να παίρνετε διπλάσια ή και ακόμα παραπάνω δικαίωμά σας.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ

Οι χορτοφάγοι υποστηρίζουν ότι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνης για τον άνθρωπο είναι οι ωμοί ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι.Στην ωμή μορφή όλα τα ένζυμα είναι ανέπαφα και τα αμινοξέα δεν έχουν χάσει τη θρεπτική τους αξία.Και περιέχουν όλες τις βιταμίνες,τα μέταλλα,τους υδατάνθρακες και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνης στη φυσική τους μορφή και αμινοξέα στην πλήρη τους μορφή.
Οι πρωτεϊνες των ωμών ξηρών καρπών , των φρούτων και των λαχανικών είναι μεγάλης βιολογικής αξίας.Στο στομάχι μας τα αμινοξέα απαμινώνονται(χάνουν το άζωτό τους)ή μετατρέπονται σε άλλα αμινοξέα.Όταν όμως οι πρωτεϊνες (οι τροφές που τις περιέχουν)μαγειρεύονταιή συντηρούνται τα αμινοξέα γίνονται έδαφος για την καλλιέργεια βακτηριδίων.
Τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα δεν περιέχουν τις τοξίνες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που υπάρχουν στα ζωικά προϊόντα . Το κρέας επίσης υπάρχει κίνδυνος να προέρχεται απο άρρωστα ζώα που είναι γεμάτα αντιβιοτικά ή ορμόνες.Και οπωσδήποτε περιέχει άφθονο ουρικό οξύ.
Η διατροφή μόνο με κρέας κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει υδροχλωρικό οξύ δώδεκα φορές περισσότερο απο το κανονικό.
Τί σημαίνει όμως αυτή η λέξη που όλοι αναφέρουμε αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν σε βάθος?
Πριν απο 140 χρόνια ένας χημικός που λεγόταν Μάλντερ απομόνωσε μια ουσία που περιείχε άζωτο,άνθρακα,υδρογόνο,οξυγόνο και άλλα δευτερεύοντα στοιχεία ( φωσφόρο,θείο,σίδηροκαι ιώδιο)υποστήριξε δε ότι η ουσία αυτή είναι η βάση της ζωής γι αυτό την ονόμασε πρωτεϊνη.Η πρωτεϊνη βρίσκεται παντού σε κάθε τι ζωντανό . Το ανθρώπινο σώμα είναι 70%νερό και 15%πρωτεϊνη.Δηλαδή 10 με 15 κιλά πρωτεϊνη απο την οποία και η μισή να χαθεί δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το άτομο.
Ολοκληρώνοντας αναφέρουμε τις τροφές που περιέχουν ΟΛΑ τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας αμινοξέα.
ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ,ΜΠΑΝΑΝΑ,ΦΡΕΣΚΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ,ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΕΝΙΚΑ, ΦΥΣΤΙΚΙΑ, ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΛΑΧΑΝΟ,ΚΑΡΟΤΟ ,ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ,ΚΑΡΥΔΑ,ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΦΡΕΣΚΟ,ΑΓΓΟΥΡΙΑ ,ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ,ΦΑΚΕΣ,ΜΠΑΜΙΕΣ,ΜΠΙΖΕΛΙΑ,ΠΑΤΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ ΤΗΣ,ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ,ΝΤΟΜΑΤΕΣ,ΚΑΣΤΑΝΑ.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Π Α Σ Χ Α Ε Υ Λ Ο Γ Η Μ Ε Ν Ο

ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ

ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΜΑΣ

ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ.

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΚΑΣΚΕΜ

Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

ΠΛΕΪ -ΟΦΣ

Ηττήθηκαν και οι δύο εκπρόσωποι του νομού μας το Σάββατο 12-4-2008 . Ο ΓΑΣ Μελίκης στην έδρα του απο τον Πιερικό με 56-68 και ο ΓΑΣ Αλεξάνδρειας στην Έδεσσα απο τον Αερωπό με 81-70.

Μετά απο αυτά τα αποτελέσματα ο ΓΑΣ Μελίκης αποχαιρέτησε τη χρονιά καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Θέση πολύ τιμητική κατα τη γνώμη μας αν αναλογισθεί κανείς ότι η ομάδα αποδυναμώθηκε σε σχέση με την περυσινή χρονιά αφού έφυγαν ο Λαγαμτζής ο Τσιμτσιρίδης και ο Τριφτανίδης ενώ ο Μανουράς που ήλθε για να ενισχύσει την ομάδα τραυματίσθηκε με το τέλος του πρώτου γύρου .

ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ 56-68

Στο παιχνίδι με τον Πιερικό τα πράγματα ήταν δύσκολα πριν καν αρχίσει το παιχνίδι , αφού απουσίαζαν δύο απο τους βασικότερους παίκτες της φετινής χρονιάς ο Καραγκιοζόπουλος και ο Ρογγότης. Παρ'όλα αυτά πάλεψε μέχρι το τέλος και έχασε στις λεπτομέρειες.

Κάποια λάθη που έγιναν στο τέταρτο δεκάλεπτο (γρήγορες επιθέσεις ) έφεραν την ήττα.Έτσι ο Πιερικός που έκανε το 2-0 θα περιμένει τον νικητή της άλλης αναμέτρησης ΓΑΣ Αλεξάνδρειας -Πιερικός που θα γίνει το Σάββατο 19-4-2008 στην Αλεξάνδρεια.

Διαιτητές στον αγώνα της Μελίκης ήταν ο Γιαμούζης Αριστοτέλης και ο Παπαδόπουλος Θεόφιλος.

Τα δεκάλεπτα 17-21,31-36 (ημ),46-53,56-68(τελικό)

ΓΑΣ Μελίκης (Ασλανίδης Δάνης) Τρικαλιώτης Κ3(1),Παραπούρας Φ15(1),Νικολαϊδης Θ,Θεοδωρίδης Π,Πάππου Γ,Ντόβας Σ17(1),Στάκταρης Δ5(1),Λέφας Γ14,Πουλασουχίδης Γ,Σαμψωνίδης Κυρ.,Ντόγκας Ευάγγ.2,Καρέλης Β.

Για το άλλο ζευγάρι προσωπικά πιστεύω ότι η ομάδα του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας είναι καλύτερη απο την ομάδα της Έδεσσας ,θα κάνει το 2-1 αλλά και στη συνέχεια στα παιχνίδια με τον Πιερικό μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να είναι αυτή που θα ανέβει στην Γ΄Εθνική κατηγορία αρκεί να είναι σοβαρή όπως ήταν καθ'όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Είναι πρώτη φορά που θα αφιερώσω λίγο χρόνο για το ποδόσφαιρο. Άθλημα το οποίο υπηρέτησα ως ποδοσφαιριστής για 10 ολόκληρα χρόνια αλλά και ως προπονητής και γυμναστής ομάδων.Το απαρνήθηκα όμως λόγω της ασυνέπειας και της κακής συμπεριφοράς ορισμένων παραγόντων που διοικούν τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της περιοχής μας .(όχι όλοι βέβαια)Τα λάθη που γίνονταν τότε απο τους περισσότερους παράγοντες γίνονται και τώρα. Προσπαθούν να κάνουν την υπέρβαση πληρώνοντας κάποιους αμφιβόλου αξίας ποδοσφαιριστές και δεν ασχολούνται με τα μικρά παιδιά του τόπου τους.

Οι ομάδες ξεκινούν απο τη βάση και η βάση είναι τα μικρά παιδιά που θα μάθουν σωστά το ποδόσφαιρο και με υπομονή αργοτερα θα στελεγχώσουν τη μεγάλη ομάδα.Η μόνη ομάδα που το κάνει τώρα καταλαβαίνοντας τα λάθη του παρελθόντος είναι ο Φιλιππος Μελίκης. Χρειάζεται όμως υπομονή και οι καλές ημέρες θα έλθουν.

Ο στόχος πιστεύω όλων των σωστών παραγόντων είναι να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά κάθε χωριού και αν χρειασθεί κάποια βοήθεια τότε να καταφύγουν στην ενίσχυση .Φιλόδοξοι πρόεδροι που τους ενδιέφερε μόνο η προσωπική προβολή απέτυχαν.

Οι ομάδες τους βρίσκονται στις μικρότερες κατηγορίες και κοντεύουν να διαλυθούν. Το ίδιο γίνεται τώρα και στην Αγκαθιά , ομάδα που ανεβαίνει στη Δ΄Εθνική κατηγορία και στην οποία δεν αγωνίζονται παραπάνω απο 2-3 Αγκαθιώτες ποδοσφαιριστές . Με την ευκαιρία το Σάββατο θυμηθήκαμε και τις παλιές άγριες εποχές. Μπράβοι,φουσκωτοί,πέτρες,κροτίδες,φωτοβολίδες εναντίον ανθρώπων , στη μητέρα όλων των μαχών .

Ένα παιχνίδι παρωδία με πολλές σκοπιμότητες και επεισόδια που δεν ανέδειξε νικητή.

Η Αγκαθιά που διαθέτει πολλά παιδιά με ποδοσφαιρικό ταλέντο θα έχει την ίδια τύχη με άλλες ομάδες γιατί θα χάσει τα δικάτης παιδιά στο βωμό της φιλοδοξίας.


Σάββατο 12 Απριλίου 2008

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τις πηγές ενέργειας του οργανισμού μας με λίγα λόγια.
ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Οι Υδατάνθρακες ή το άμυλο είναι μία πηγή ενέργειας ιδιαίτερα για τους αθλητές ,εργάτες και παιδιά σε ανάπτυξη. Αυτό , το πολλές φορές δυσκολοχόνευτο άμυλο είναι προτιμότερο απο την ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Τα φρούτα,τα όσπρια, τα λαχανικά , αποτελούνται απο 15% και περισσότερους υδατάνθρακες .Τους περισσότερους υδατάνθρακες παίρνουμε απο το αλεύρι,το ψωμί,τα δημητριακά,το μέλι, τη ζάχαρη,τις φακές,τα φασόλια,τα μπιζέλια,τις ρίζες των λαχανικών ,τα μήλα ταχλάδια, τις μπανάνες, τα ξερά φρούτα κ.α.
Το πολύ άμυλο και η ζάχαρη δημιουργούν λίπος.Όταν όμως δεν παίρνουμε υδατάνθρακες ελαττώνεται η ζωντάνια του οργανισμού , παύει η ανάπτυξή του ,έρχονται η δυσκοιλιότητα ,αρρώστιες των εντέρων ,κιρσοί κ.α.

ΟΙ ΠΡΩΤΈΙΝΕΣ
Οι πρωτεϊνες χρειάζονται για την ανάπτυξη ,την ανάπλαση καυ την αναπαραγωγή των ιστών,τη δημιουργία των οστών,την ανανέωση του αίματος ,την παραγωγή ενζύμων και ορμονών.Με δύο λόγια μας δίνουν ενέργεια.
Όταν δεν τρώμε τις πρωτεϊνες που μας χρειάζονται τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι .Υποανάπτυξη,τάση να αρρωσταίνουμε και πρόωρη εμφάνιση γηρατειών.Όταν τρώμε περισσότερες πρωτεϊνες απο όσες χρειαζόμαστε παθαίνουμε πολύ ευκολότερα τις λεγόμενες αρρώστιες του πολιτισμού . Καρδιοπάθειες,διαβήτη,καρκίνο.
ΖΩΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Είναι το κρέας,το ψάρι ,το αυγό,το τυρί,το γάλα,το γιαούρτι.Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεϊνης μπορεί να τροποποιήσει τον μεταβολισμό μας και να πολλαπλασιάσει το στρές.
ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Περιέχουν τα όσπρια ,οι ξηροί καρποί,το πλήρες αλεύρι,το μαύρο ψωμί,τα δημητριακά και πολλοί καρποί και σπόροι.Οι φυτικές πρωτεϊνες για να είναι πλήρεις και αρκετές πρέπει να τις παίρνουμε σε συνδυασμό μεταξύτους.
Πολλοί Έλληνες και περισσότερες Ελληνίδες , που διαθέτουν μερικά περισευάμενα κιλά έχουν εσφαλμένη ιδέα για τις λιπαρές τροφές.. Λένε <<εγώ αποφεύγω τα λιπαρά>>.Κι όμως τα τρώνε κατα κόρο μέσα σε τροφές που ούτε φαντάζονται πως είναι λιπαρές.Και παχαίνουν.
Ή το χειρότερο αποφεύγουν τελείως κάθε λιπαρό κι έτσι στερούνται την απαραίτητη ενέργεια που παίρνουμε απ'αυτά.Το σωστό είναι τα λιπαρά ν'αποτελούν το 25%της τροφής μας.Τότε αξιοποιούνται και μετατρέπονται σε ενέργεια.Ότι επιπλέον λιπαρά <<ρίχνουμε μέσα μας >>βέβαια , ο οργανισμός τα αποθηκεύει για <<ώρα ανάγκης>>. Και έτσι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να κουβαλάνε επάνω τους μια ζωή , μερικά περισσευάμενα κιλά λίπους.
ΛΙΠΑΡΑ
Είναι μία απο τις τρείς πηγές ενέργειας του σώματός μας.Μάλιστα τα πολυακόρεστα π.χ το λάδι της εληάς βοηθούν στην αφομοίωση των βιταμινών Α,Β,και Ε και στη διάσπαση και αφομοίωση των άλλων λιπών , διατηρούν υγιή τα κύτταρα του δέρματος και των ιστών και το σπουδαιότερο χαμηλώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα.
Ώστε λοιπόν ούτε ν'αποφεύγουμε κάθε λιπαρή ουσία απο το φόβο του πάχους αλλά ούτε και να τρώμε συνέχεια κάθε τι λιπαρό γιατί θα έχουμε προβλήματα καρδιάς αργά ή γρήγορα..
Αλλά ποιές λιπαρές ουσίες είναι οι καλές? Το λάδι της εληάς καθώς και όσες περιέχονται λίγο-πολύ σε κάθε φυσικό τρόφιμο.
Αντίθετα τα κορεσμένα λίπη βαρραίνουν με πολλή δουλειά τον οργανισμό για να διασπαστούνκαι μετά να τα χρησιμοποιήσει.Άν όμως αποφεύγετε κάθε λιπρή ουσία τότε τα συμπτώματα θα είναι έλλειψη ενεργητικότητας ανωμαλίες στο δέρμα έκζεμα και φαλάκρα.

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΤΑ ΠΛΕΙ-ΟΦ ΤΗΣ Α΄ ΑΝΔΡΩΝ



ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το Σάββατο 5-4-2008 ξεκίνησαν τα πλέι-οφ της πρώτης τετράδας του πρωταθλήματος της Α΄κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΜ.

Τα αποτελέσματα ήταν Πιερικός- ΓΑΣ Μελίκης 92-52 και ΓΑΣ Αλεξάνδρειας 67-57.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ - ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 92-52

Τα πολλά νεύρα και η εκνευριστική ευστοχία των παικτών του Πιερικού ήταν οι δυο σοβαροί λόγοι που οδήγησαν τον ΓΑΣ Μελίκης στην ήττα με τόσο μεγάλη διαφορά.

Πρώτος σκόρερ του ΓΑΣ ήταν ο Σωτήρης Ντόβας με 18 πόντους και 1 τρίποντο. Τον αγώνα διαιτήτευσαν 0 Μητώνας Φιώργος με τον Πλούταρχο Ελευθεριάδη.

Τα δεκάλεπτα 27-15, 45-27 (ημ) 64-37, 92-52 (τελικό)

Το επόμενο παιχνίδι θα γίνει το Σάββατο 12-4- στο κλειστό γήπεδο της Μελίκης όπου ο ΓΑΣ Μελίκης θα προσπαθήσει να ισοφαρίσει ώστε να ελπίζει στο τρίτο παιχνίδι που θα γίνει στην Κατερίνη την μεγάλη ανατροπή.

ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ (Ασλανίδης Δάνης) Τρικαλιώτης Κ 4,Παραπούρας Φ 6, Νικολαϊδης Θ, Πάππου Γ 4,Ντόβας Σ18, Στάκταρης Δ 4, Λέφας Γ 8, Πουλασουχίδης Γ ,Σαμψωνίδης Κ 4, Ντόγκας Ευαγγ, Ρογγότης Ευαγγ. 4, Καραγκιοζόπουλος Δ.

ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ (τμήμα εφήβων)

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ 85-81

Στην Γουμένισσα έγινε την Κυριακή 6-4-2008 ο τελευταίος αγώνας της τελικής φάσης για την ομάδα των εφήβων του ΓΑΣ Μελίκης .Έγινε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι με τους γηπεδούχους να έχουν τον έλεγχο του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο όπου και προηγήθηκαν με 52-24 και τον φιλοξενούμενο ΓΑΣ να κυριαρχεί πλήρως στο δεύτερο καθώς , παίζοντας φοβερή άμυνα κατάφερε ένα λεπτό πριν τη λήξη του αγώνα να ισοφαρίσει με 81-81???. Πρώτος σκόρερ του ΓΑΣ αλλά και καλύτερος παίκτης του αγώνα ο Ντόβας Σωτήρης με 66 πόντους?????

Η εμφάνιση αυτή των νεαρών παικτών του ΓΑΣ έδειξε πόσο καλή δουλειά γίνεται στο σύλλογο και πως υπάρχει όχι μόνο παρόν αλλά και μέλλον.